KANCEROLOZI UPOZORAVAJU

Krv radnika iz Fukushime nedostupna zbog ugleda

15.04.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Skupina japanskih kancerologa pozvala je na prikupljanje zaliha matičnih stanica krvi radnika iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima kao mjeru opreza za slučaj njihova izlaganja smrtonosnoj razini zračenja

Pet specijalista za liječenje raka iz četiriju japanskih bolnica u pismu britanskom tjedniku Lancet navode kako bi bilo razborito prikupiti zalihe matičnih stanica radnika koji od potresa i tsunamija 11. ožujka pokušavaju spriječiti nuklearnu katastrofu na sjeveroistoku Japana.

Tom metodom uzeli bi se uzorci matičnih stanica krvi iz tijela koje bi se potom mogle presaditi tijekom liječenja raka kako bi se počele stvarati nove stanice krvi kod pacijenata kod kojih su tumori uklonjeni zračenjem.

'Za potpuno zatvaranje (oštećenih) reaktora trebat će godine, pa se zbog toga povećava opasnost od slučajne eksplozije radijacije, a prikupljanje zaliha krvi postaje tim značajnije', pojašnjavaju liječnici u pismu.

Liječnici su se požalili na otpor koji prema uzimanju uzoraka krvi radnika iskazuju nadležni za nuklearni sektor u Japanu jer se boje za svoj ugled.

Obitelji američkih diplomata smiju se vratiti u Japan

Ubio se 102-godišnjak

Japanac u 102. godini ubio se u selu Iitateu blizu Fukushime jer se nijemogao pomiriti s mišlju da mora napustiti svoj dom, izvijestila je uagencija Jiji. Najstariji stanovnik u selu ubio se pošto se s obiteljiposvađao zbog evakuacije. 'Prije samoubojstva, starac je s članovimaobitelji razgovarao o odlasku iz kuće. Pretpostavljaju da je čovjek pao udepresiju zbog toga što je morao napustiti svoj dom', dodaje Jiji.

SAD je procijenio da je opasnost o nuklearne nesreće u Fukushimi oslabila, te je dopustio obiteljima američkih diplomata da se vrate u Japan.

'State Department povukao je svoj savjet o dobrovoljnom odlasku što dopušta osobama koje ovise o zaposlenicima američke vlade da se vrate u Japan', piše u priopćenju objavljenom u petak u Washingtonu.

Američke vlasti dopustile su i potakle obitelji svojih diplomata da napuste Japan nakon nesreće u nuklearnoj centrali Fukushima Daiichi izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka.

State Deplartment je istaknuo da se njegova odluka 'temelji na smanjenoj razini topline koju proizvodi nuklearno gorivo nakon mjesec dana hlađenja i raspadanju radioaktivnih izotopa kratkog trajanja'.

Washington i dalje preporuča svojim građanima da ostanu podalje od zone od 80 km oko centrale, to jest puno dalje od zone zabrane od 20 km koju su propisale japanske vlasti.

Dopuštenje za povratak u Japan odnosi se na približno 600 članova obitelji diplomata američkog veleposlanstva u Tokiju, američkog konzulata u Nagoyi i jezične škole u Yokohami.