dubrovnik

Krstičević: Hrvatska slavi mir i slobodu te gradi snažnu Hrvatsku vojsku

06.12.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u petak u Dubrovniku na proslavi Dana dubrovačkih branitelja kako Hrvatska slavi mir i slobodu te gradi snažnu Hrvatsku vojsku, koja čuva Hrvatsku i jamac je mira i sigurnosti

Krstičević je kao izaslanik premijera, zajedno s predsjednicom države Kolindom Grabar- Kitarović i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirkom Šundovim, na brdu Srđ ponad Dubrovnika položio vijence na spomen-križu u počast poginulim hrvatskim braniteljima.

'Obrana Srđa 6. prosinca 1991. godine bila je epska borba hrvatskih branitelja protiv velikosrpske i crnogorske agresije i bahatosti, u jeku njihovih osvajanja hrvatskih krajeva. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima nisu uspjeli prošetati Stradunom', istaknuo je Krstičević. U ime Vlade RH izrazio je duboku zahvalnost dubrovačkim i svim ostalim braniteljima koji su dali golem doprinos slobodi Dubrovnika, hrvatskog juga i čitave Hrvatske.

'Najveću zahvalnost iskazujemo obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja', naglasio je te dodao kako mu je drago što će ulica u Dubrovniku dobiti ime generala Janka Bobetka, 'oca moderne hrvatske vojske'.

'Bio je zapovjednik južnog bojišta i svakako je zaslužan za slobodu hrvatskog juga. Lijepo će biti vidjeti i hrvatske vojnike u mimohodu ulicama Dubrovnika u čast dubrovačkim braniteljima', izjavio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov rekao je da je obrana Srđa bila obrana Dubrovnika i Hrvatske. 'Treba još više naglasiti i vrednovati obranu Srđa i njegovih branitelja. Svih Dubrovčana, ali i svih drugih postrojbi koji su bili na Srđu. Trebamo poticati da se o ovome piše, a da mladost o ovome uči, u vojnim školama, ali i općenito. Emocije rade, jer Hrvatska nikad ne bi bila ista s ili bez Dubrovnika. Zato iskazujemo iskrenu zahvalnost dubrovačkim braniteljima. Mi koji smo kasnije došli pomoći u deblokadi i oslobađanju juga Hrvatske, pod vodstvom generala Janka Bobetka, to smo učinili zajedno. Hrvatsko zajedništvo je naša velika vrijednost', istaknuo je Šundov.

  • +20
Obilježavanje obljetnice obrane grada Dubrovnika Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Proslava Dana dubrovačkih branitelja počela je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod križa na groblju Boninovo, bošnjačkom groblju Boninovo, ispred spomenika poginulim pripadnicima MUP-a te na Liechtensteinovom putu za stradale vatrogasce i pripadnike Hrvatske ratne mornarice.

Popodne će se u starom gradskom Portu odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a središnja svečanost održat će se na svečanom otvaranju Ulice generala Janka Bobetka, nakon čega će uslijediti mimohod postrojbi Domovinskog rata ulicama grada.

U večernjim satima u dubrovačkoj Katedrali služit će se misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, pred Festivalskom palačom, koja je u agresiji izgorjela, projicirat će se '3D mapping' video projekcija razaranja grada, a potom na Stradunu slijedi koncert Marka Perkovića Thompsona.