krenulo je od jutra

'Crni petak dubrovački': Što se dogodilo na Svetog Nikolu u Dubrovniku 1991.

06.12.2019 u 07:16

Bionic
Reading

Dan dubrovačkih branitelja i 28. obljetnica uspješne obrane grada u Domovinskom ratu obilježavaju se prigodnim programom u petak u Dubrovniku

Na 'crni petak dubrovački', 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik.

Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan. Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperial u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske.

Bio je to učinkovit odgovor jer je agresor uz velike gubitke uskoro bio prisiljen povući se. U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je još 1. prosinca memorijalnim sportskim događajima. Program je nastavljen 3. prosinca izložbom fotografija 'Wukowar 1991.', a 4. prosinca predstavljena je monografija 'Hrvatski ratni generali' te je održana manifestacija 'Plamen vukovarskog svjetla'.

Napad na Dubrovnik Izvor: Društvene mreže / Autor: ZrinjskiPetar

U četvrtak, 5. prosinca, odana je počast poginulim braniteljima na spomen-obilježjima na području Dubrovnika, održan je simpozij o zdravstvenoj skrbi hrvatskih branitelja te prikazan film '3069' te je održan križni put do Srđa i tradicionalni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Zbora Libertas.

  • +4
Dubrovnik Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na početku današnjeg središnjeg dijela programa obilježavanja - kojem će nazočiti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće u počast poginulim braniteljima na groblju Boninovo, bošnjačkom groblju Boninovo i pred spomenikom poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Na Liechtensteinovom putu prisjetit će se stradalih vatrogasaca i pripadnika Hrvatske ratne mornarice. Program se nastavlja polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Križa na Srđu te recitalom učenika osnovnih škola i nastupom klape Ragusavecchia u Muzeju Domovinskog rata u utvrdi Imperijal, nakon čega slijedi mimohod Gradske glazbe Dubrovnik od stare gradske luke Stradunom do crkve svetog Vlaha.

U Portu će se točno u podne odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u popodnevnim satima i braniteljima Sustjepana. Središnja svečanost održat će se na svečanom otvaranju Ulice generala Janka Bobetka, nakon čega će uslijediti mimohod postrojbi Domovinskog rata ulicama grada.

U večernjim satima u dubrovačkoj Katedrali služit će se sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, pred u ratom izgorjelom Festivalskom palačom projicirat će se '3D mapping' video projekcija razaranja grada, a potom na Stradunu slijedi koncert Marka Perkovića Thompsona.

U subotu 7. prosinca održat će se utrka 'Stazom deva', a program završava u nedjelju 8. prosinca završnicom memorijalnog nogometnog turnira 'Josip Zvono'.