sisak

Kroz program 'Zaželi' zaposleno 30 žena

11.04.2019 u 15:00

Bionic
Reading

Partnerskom suradnjom nekoliko udruga i Grada Siska pokrenuto je više projekata kroz program zapošljavanja žena 'Zaželi', u koji je uloženo ukupno 6,5 milijuna kuna, a kroz koji je dosad zaposleno 30 žena koje se ranije nisu mogle zaposliti ili su ostale bez posla

Kako bi se uvjerila u provedbu projekta 'Okreni peladu, pokreni promjene', sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček posjetila je u četvrtak Gradsko društvo Crvenog križa, gdje se sastala sa šest žena uključenih u projekt.

Voditelj Miroslav Čović kazao je kako je vrijednost projekta 1,5 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Dodao je da će na temelju tog projekta, koji je sada u drugoj fazi, polaznice kroz edukaciju steći i kvalifikacije koje im mogu pomoći u kasnijem traženju posla. Zaposlene žene su u punom radnom vremenu angažirane u pružanju pomoći starijim i nemoćnim osobama, koje svakodnevno obilaze biciklima.

U sisačkom Crvenom križu vjeruju da će se program nastaviti i nakon isteka roka.

Gradonačelnica istaknula kako je projekt uspješan jer je bio dobro pripremljen. Za slične se projekte prijavljuje sve više udruga, kojima Grad osigurava prostor za rad i pruža druge oblike potpore, rekla je i dodala da se to partnerstvo potvrđuje kao dobra praksa, a kroz projekte se pojedine udruge osamostaljuju za daljnji rad.

Potrebe za takav oblik pomoći starijim i bolesnim sugrađanima na sisačkom su području sve veće, pa četiri zaposlenice na širem sisačkom području i dvije na području Donje Posavine ne mogu zadovoljiti trenutne potrebe.

Kako su u razgovoru izjavile Barica Kovačić iz Kratečkog, koja brine o šest korisnika, i Marica Majcen iz Svinjičkog koja skrbi o njih osam, tek su izlaskom na teren spoznale koliko građana starije dobi živi u teškim uvjetima. One im pomažu u kućanskim poslovima, nerijetko kuhaju, kupuju im namirnice i lijekove, vode ih liječniku i pružaju druge oblike pomoći. Korisnici takvih usluga su uglavnom u dobi od 75 do 90 godina.

Zbog povećanih potreba, u Crvenom križu je ustrojena i lista čekanja. I zanimanje za takav oblik zapošljavanja je bilo veliko, pa je na natječaj pristiglo 60 ponuda od kojih je, sukladno kriterijima, zaposleno šest žena.