program 'zaželi'

Ovi su gradovi uzeli novac iz fondova EU-a za pomoć starijima, pogledajte koliko i na što su ga potrošili

12.11.2018 u 22:03

Bionic
Reading

Gotovo 5000 žena u Hrvatskoj do sada je pronašlo posao pomažući više od 22 i pol tisuće starijih i osoba u nepovoljnom položaju. Do radnog mjesta došli su kroz projekt 'Zaželi - program zapošljavanja žena'. Najviše novca za njega su povukli Bjelovarčani, gotovo deset milijuna kuna, i zaposlili 77 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina

Planira se ukupno zaposliti oko sedam i pol tisuća žena koje će pružati potporu i podršku za oko 30.000 starijih i osoba u nepovoljnom položaju, rekli su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava za gradonačelnik.hr. Ženama se istovremeno osigurava dodatno obrazovanje za zanimanja koja su deficitarna u njihovoj lokalnoj zajednici, što će im nakon završetka projekta omogućiti veću zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Novac iz Europskog socijalnog fonda do sada je odobren za 214 projekata koji će zaposliti 4757 žena u iduće dvije godine na poslovima potpore, podrške i brige o 22.522 starije osobe. U više od polovice prijavljenih projekata glavni nositelji bile su jedinice lokalne i regionalne samouprave dok je dio gradova, poput Siska, odlučio 'zagristi' u to sa svojim partnerima, civilnim udrugama i društvima.

Najviše novca zasad je povukao Bjelovar, gotovo deset milijuna kuna, za zapošljavanje 77 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina. Svaka od njih vodi brigu o četiri starije ili osobe s invaliditetom, ukupno o 308 korisnika, piše gradonačelnik.hr. Za svoje radno mjesto koriste bicikle jer tijekom dana moraju posjetiti više adresa, a za to je kroz projekt 'Kotač promjene' izdvojeno oko sto tisuća kuna.

'Kada se kretalo u projekt, mnogi su bili sumnjičavi prema njemu, no dobra provedba i organizacija dovela je do toga da imamo sve veći broj potencijalnih korisnika za pomoć u kući. U ovom trenutku više od 60 osoba je na listi čekanja, a liste nam šalju Centar za socijalnu skrb ta partneri u projektu', kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Nešto manje povukao je Slavonski Brod, 9,947 milijuna. Projekt je potpisan početkom listopada, pomagat će se 364 starije i nemoćne osobe, a zaposlit će 62 žene s evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Poseban naglasak je na onima starijima od 50 godina, kao i na ženama s invaliditetom te žrtvama nasilja u obitelji.

'Uz pružanje nužne pomoći i skrbi, ovaj projekt pomože u smanjenju nezaposlenosti osoba koje su, nažalost, dulje vrijeme u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a koje će pružati takvu pomoć', objasnio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Slijede Đakovčani koji su povukli 9,75 milijuna kuna za zapošljavanje 65 žena koje će biti od pomoći za 260 korisnika. Svaka je od djelatnica dobila novi bicikl, a zaposlena su još dva administratora, kao i voditelj projekta.

'Iznos od odobrenih skoro 10 milijuna kuna nije zanemariv, kao i činjenica da se kroz projekt u dvije godine korisnicima i zaposlenim ženama povećava kvaliteta života', rekao je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

Ljestvicu nastavlja Zabok jer je s 9,3 milijuna kuna zaposlio 55 žena za pomoć 314 potrebitih, a slijedi ga Valpovo s 9,2 milijuna kuna i 65 zaposlenih žena koje će pomagati 260 korisnika projekta.

'Gerontodomaćice će se moći osposobiti za zanimanja njegovateljice, dadilje te pomoćnika u nastavi', ističe za gradonačelnik.hr zamjenica gradonačelnika Valpova Ana Brajnović.

Po financijskoj težini projekata koje je odobrilo Ministarstvo slijede Split, s 8,3 milijuna kuna, Vukovar sa 7,4 milijuna, Našice sa sedam milijuna te Županja i Vinkovci sa 6,7 milijuna. U Splitu je trenutno 229 korisnika, kojima pomaže 50 zaposlenih žena. Vinkovčani su pak zaposlenim ženama koje su na svojim radnim mjestima još od svibnja putem programa nabavili bicikle, ali i opremu poput jakni i ruksaka.

Najveći je broj ugovora, prema podacima Ministarstva, potpisan s jedinicama lokalne uprave i samouprave te nevladinim organizacijama s područja Slavonije. U Osječko-baranjskoj županiji tako je ugovoren 41 projekt, u Vukovarsko-srijemskoj 31, a u Brodsko-posavskoj njih 18.