program 'zaželi'

Ovi su gradovi uzeli novac iz fondova EU-a za pomoć starijima, pogledajte koliko i na što su ga potrošili

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 12.11.2018 22:03
  • Objavljeno 12.11.2018 u 22:03
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Gotovo 5000 žena u Hrvatskoj do sada je pronašlo posao pomažući više od 22 i pol tisuće starijih i osoba u nepovoljnom položaju. Do radnog mjesta došli su kroz projekt 'Zaželi - program zapošljavanja žena'. Najviše novca za njega su povukli Bjelovarčani, gotovo deset milijuna kuna, i zaposlili 77 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina

Planira se ukupno zaposliti oko sedam i pol tisuća žena koje će pružati potporu i podršku za oko 30.000 starijih i osoba u nepovoljnom položaju, rekli su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava za gradonačelnik.hr. Ženama se istovremeno osigurava dodatno obrazovanje za zanimanja koja su deficitarna u njihovoj lokalnoj zajednici, što će im nakon završetka projekta omogućiti veću zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Novac iz Europskog socijalnog fonda do sada je odobren za 214 projekata koji će zaposliti 4757 žena u iduće dvije godine na poslovima potpore, podrške i brige o 22.522 starije osobe. U više od polovice prijavljenih projekata glavni nositelji bile su jedinice lokalne i regionalne samouprave dok je dio gradova, poput Siska, odlučio 'zagristi' u to sa svojim partnerima, civilnim udrugama i društvima.

Najviše novca zasad je povukao Bjelovar, gotovo deset milijuna kuna, za zapošljavanje 77 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina. Svaka od njih vodi brigu o četiri starije ili osobe s invaliditetom, ukupno o 308 korisnika, piše gradonačelnik.hr. Za svoje radno mjesto koriste bicikle jer tijekom dana moraju posjetiti više adresa, a za to je kroz projekt 'Kotač promjene' izdvojeno oko sto tisuća kuna.

Zaposlenim Bjelovarkama u projektu Zaželi stigli su novi bicikli za obavljanje svakodnevnog posla

Zaposlenim Bjelovarkama u projektu Zaželi stigli su novi bicikli za obavljanje svakodnevnog posla

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

'Kada se kretalo u projekt, mnogi su bili sumnjičavi prema njemu, no dobra provedba i organizacija dovela je do toga da imamo sve veći broj potencijalnih korisnika za pomoć u kući. U ovom trenutku više od 60 osoba je na listi čekanja, a liste nam šalju Centar za socijalnu skrb ta partneri u projektu', kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Nešto manje povukao je Slavonski Brod, 9,947 milijuna. Projekt je potpisan početkom listopada, pomagat će se 364 starije i nemoćne osobe, a zaposlit će 62 žene s evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Poseban naglasak je na onima starijima od 50 godina, kao i na ženama s invaliditetom te žrtvama nasilja u obitelji.

'Uz pružanje nužne pomoći i skrbi, ovaj projekt pomože u smanjenju nezaposlenosti osoba koje su, nažalost, dulje vrijeme u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a koje će pružati takvu pomoć', objasnio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Slijede Đakovčani koji su povukli 9,75 milijuna kuna za zapošljavanje 65 žena koje će biti od pomoći za 260 korisnika. Svaka je od djelatnica dobila novi bicikl, a zaposlena su još dva administratora, kao i voditelj projekta.

'Iznos od odobrenih skoro 10 milijuna kuna nije zanemariv, kao i činjenica da se kroz projekt u dvije godine korisnicima i zaposlenim ženama povećava kvaliteta života', rekao je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova

Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ljestvicu nastavlja Zabok jer je s 9,3 milijuna kuna zaposlio 55 žena za pomoć 314 potrebitih, a slijedi ga Valpovo s 9,2 milijuna kuna i 65 zaposlenih žena koje će pomagati 260 korisnika projekta.

'Gerontodomaćice će se moći osposobiti za zanimanja njegovateljice, dadilje te pomoćnika u nastavi', ističe za gradonačelnik.hr zamjenica gradonačelnika Valpova Ana Brajnović.

Po financijskoj težini projekata koje je odobrilo Ministarstvo slijede Split, s 8,3 milijuna kuna, Vukovar sa 7,4 milijuna, Našice sa sedam milijuna te Županja i Vinkovci sa 6,7 milijuna. U Splitu je trenutno 229 korisnika, kojima pomaže 50 zaposlenih žena. Vinkovčani su pak zaposlenim ženama koje su na svojim radnim mjestima još od svibnja putem programa nabavili bicikle, ali i opremu poput jakni i ruksaka.

Najveći je broj ugovora, prema podacima Ministarstva, potpisan s jedinicama lokalne uprave i samouprave te nevladinim organizacijama s područja Slavonije. U Osječko-baranjskoj županiji tako je ugovoren 41 projekt, u Vukovarsko-srijemskoj 31, a u Brodsko-posavskoj njih 18.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!