BOUTROS BOUTROS GHALI

Krojio je sudbinu Hrvatske, a Hrvatska ga je koštala karijere

20.02.2016 u 19:03

Bionic
Reading

Bivši glavni tajnik UN-a Boutros Boutros Ghali preminuo je u utorak u 93. godini života, a u četvrtak je, uz prisutnost brojnih uglednika i političkog vrha, pokopan u rodnom Egiptu. Bio je to glavni tajnik UN-a koji je na ovom području ostao najsnažnije upamćen od svih koji su se nalazili na toj funkciji, a svijet ga pamti kao jedinog dosadašnjeg glavnog tajnika koji nije uspio dobiti drugi mandat na čelu svjetske organizacije. Presudilo mu je upravo ono što se za njegovog mandata događalo na području bivše Jugoslavije, a njegova smrt nas je ponukala da provjerimo što se kasnije zbilo s nekim od najznačajnijih međunarodnih likova koji su u ratnim godinama krojili budućnost Hrvatske 'i šire'

Boutros Boutros Ghali za glavnog tajnika UN-a izabran je 1991. kad je postignut konsenzus da je došao red na Afriku da dobije svog prvog glavnog tajnika. Egipatski pravnik i političar Ghali, kopt oženjen egipatskom židovkom koja se preobratila na katoličanstvo, u bogatoj karijeri imao je upisano i sudjelovanje u pregovorima u Camp Davidu koji su okončali rat između Izraela i Egipta. Prvi arapski glavni tajnik činio se kao pogodna osoba za medijaciju u bliskoistočnoj krizi. Ghali  je dolazio iz utjecajne obitelji, a školovanje je završio u Francuskoj pa su Amerikanci, najmoćniji akteri i najveći platiše UN-a, otpočetka u njemu gledali francuskog igrača. Njegov su izbor odobrili navodno tek nakon obećanja da će se ograničiti na jedan mandat, što Ghali uoči istjeka mandata nije poštovao, već je krenuo u lobiranje za drugi. Amerikanci su ga uspjeli vetirati, optužujući ga za neaktivnost i loše procjene u ratu na ovim prostorima koje su rezultirale masovnim grobnicama i tisućama žrtava.

'Zemlje članice su izmučene. Kada sam 1991. izabran, mislili smo da će UN biti sposoban riješiti sve svjetske probleme s nekoliko tisuća vojnika. Iznenada smo otkrili da umjesto jedne ili dvije operacije, mi ih imamo 17, a umjesto nekoliko tisuća, mi trebamo 70 tisuća vojnika. Umjesto da na očuvanje mira trošimo 600 milijuna dolara, trebalo nam je 4 milijarde', požalio se Ghali 1994. u magazinu Time.

Nije znao odgovoriti niti na jedan izazov

 
A na početku Ghalijeva mandata sve je izgledalo drukčije. Nakon promjena u Europi 1989. godine, stvoren je privid da je Hladni rat okončao pobjedom liberalne demokracije, nakon čega se svijet našao u sasvim novoj fazi koju je trebala pratiti i sasvim nova preraspodjela odnosa unutar Ujedinjenih naroda. Ghali je trebao biti predvodnik reforme UN-a, tromog i skupog birokratskog aparata, koja se još tada počela spominjati, ali ni do dana današnjeg nije provedena. Umjesto redizajniranja UN-a, Ghali se suočio s izbijanjem rata u samoj Europi, genocidom u Ruandi (neki su mediji tvrdili kako je i sam u vrijeme kada je  bio u egipatskoj vladi 1990. sudjelovao u prodaji oružja Ruandi koje je četiri godine kasnije upotrijebljeno u genocidu) te s nemirima u Somaliji.

S prerastegnutim plavim kacigama na svjetskim žarištima, glavni tajnik ni na jedan izazov nije bio u stanju odgovoriti, a UN i njegove snage na terenu i od strane stanovnika u Hrvatskoj i BiH, i u široj međunarodnoj zajednici, počelo se shvaćati kao sinonim za nedjelovanje, odnosno cementiranje ratnih osvajanja, praćeno brojnim aferama u koje su bili upleteni pripadnici UN-a. Ghali nije gajio pretjerano suosjećanje za stradanja u Hrvatskoj i BiH, optužujući Zapad da je previše fokusiran na rat u Europi, zanemarujući patnje naroda u Africi. Istine radi treba napomenuti kako za sve loše što je počinjeno krivicu ne može snositi isključivo glavni tajnik UN-a jer presudnu riječ u UN-u ima Vijeće sigurnosti, odnosno UN, kako tada tako i danas, može djelovati samo onako i s onim sredstvima kakva mu daju najjače zemlje članice.

Zamijenio ga je Kofi Annan i dobio Nobelovu nagradu

Nakon uspješne američke operacije blokiranja Ghalija, novi glavni tajnik UN-a postao je Ganac Kofi Annan koji je također do izbora na tu funkciju došao preko našeg prostora – bio je  glavni izaslanik UN-a na području bivše Jugoslavije, naslijedivši na tom mjestu neodlučnog Japanca Yasushija Akashija koje se nije znao ili nije htio suprotstavljati snagama pobunjenih hrvatskih Srba, kao ni snagama koje su opkoljavale Sarajevo i počinile genocid u Srebrenici.

Kofi Annan je izabran uz podršku Amerike i na tom je mjestu uspio odraditi dva mandata, okrunivši svoje napore Nobelovom nagradom za mir 2001. godine. Nobelov komitet presudio je te godine da nagradu zajednički dijele Ujedinjeni narodi i Kofi Annan osobno i to za revitalizaciju UN-a i stavljanje prioriteta na ljudska prava. Annan je time dobio priznanje i za napore na sprečavanju širenja HIV-a u Africi. Posljednja njegova međunarodna uloga bila je u pokušaju moderiranja u Siriji, gdje je u veljači 2012. imenovan zajedničkim izaslanikom UN-a i Arapske lige sa zadaćom smirivanja stanja. Annan je razvio plan izlaska iz krize kojeg nitko nije doživljavao i u kolovozu iste godine povlači se s mjesta izaslanika ustvrdivši kako ni Bašar al-Asad, niti pobunjenici nisu zainteresirani za mir, a međunarodna zajednica je potpuno blokirana nejedinstvom te je mirno rješenje sukoba u Siriji postalo nemogućim zadatkom. Kao što znamo, tako je ostalo i gotovo četiri godine kasnije, s tim da su se u međuvremenu u rat upleli i brojni novi igrači.

Do kraja rata u bivšoj Jugoslaviju nije došlo angažmanom UN-a, već Sjedinjenih Država, odnosno tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, državne tajnice Madelaine Albright i njihovog 'buldožer diplomata' Richarda Holbrookea koji je sve zaraćene strane uspio privesti u Dayton gdje je 1995. godine potpisan mirovni sporazum. Od 1999. do 2001. godine i promjene američke administracije Holbrooke se nalazio na mjestu američkog veleposlanika pri UN-u. Bio je siguran kandidat Hillary Clinton za budućeg američkog državnog tajnika, ali s njegovim se izborom nije složio pobjednik američkih predsjedničkih izbora Barack Obama. Holbrooke zato postaje posebni Obamin izaslanik za nemirni Afganistan i Pakistan tijekom 2009. i 2010. godine. Umire iznenada 2010. godine u 69. godini života, nakon što mu je pozlilo u prostorijama State Departmenta.

Uspon i pad Jaquesa Kleina

Hrvatska je kontrolu nad cijelim svojim teritorijem ostvarila mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja koja je dogovorena tijekom pregovora u Daytonu. Pitanje je bi li to prošlo tako dobro i bilo proglašeno najuspješnijom UN operacijom u dotadašnjoj povijesti organizacije da na čelu UN-ove misije u Podunavlju nije bio odlučni američki general Jacques Paul Klein, koji je na jednaki način utjerivao disciplinu i među Srbima koji su odbijali integraciju i među hrvatskim lokalnim moćnicima kakav je u Slavoniji tada bio Branimir Glavaš. Na krilima te uspješne misije seli se od 2001. do 2003. godine u BiH, na čelo misije UN-a u toj zemlji koja se tada još nije bitno odmakla od poslijeratnih podjela. Uz sve uspjehe, poput ponovno uspostavljene pune slobode  kretanja svih građana cijelim teritorijem BiH, Klein je tada napravio i neke greške s kojima BiH do danas živi.  Želeći izolirati tvrdolinijaše iz redova SDS-a, Klein tada sve karte polaže na Milorada Dodika, učinivši ga tako neupitnim vladarom Republike Srpske i stalnom preprekom za bolju integraciju susjedne države.

Klein od 2003. do polovice 2005. služi kao posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a u Liberiji. U ogromnoj UN-ovoj poslijeratnoj misiji uspio je demobilizirati više od 100.000 boraca, uključujući i 11.000 djece-boraca, uništiti njihovo oružje, u značajnoj mjeri vratiti izbjeglice  i provesti prve izbore u novijoj povijesti. Mandat mu je, međutim, skraćen zbog velikog skandala. Prema pisanju medija, uključujući i ugledni Washington Post, Klein je pao na čari 30-godišnje Linde Fawaz, koja je bila kći jednog od najbogatijih Liberijaca, s čvrstim vezama prema tadašnjem moćniku, bivšem predsjedniku i ratnom zločincu Charlesu Tayloru. Fawaz je, prema dokumentima koji su procurili u javnost te svjedočenju ljudi u misiji, bila sveprisutna na službenim i privatnim sastancima koje je Klein održavao, a sumnja se da je stvari koje je tamo čula prosljeđivala Tayloru, odnosno da je možda u startu bila namještena kao zamka za Kleina. Američki general napustio je posao ranije nego se očekivalo, ali i danas o svojim značajnim uspjesima drži predavanja na brojnim sveučilištima.

Među zanimljivim osobama koje svakako trebamo spomenuti nalazi se i jedna žena – Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica haaškog Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi. Ta je tužiteljica značajno krojila politiku ovih prostora, da bi se post festum pokazalo da su joj optužnice zapravo u velikom dijelu bile postavljene na vrlo tankim nogama, poput za Hrvatsku najznačajnije, optužnice protiv generala Mladena Markača i Ante Gotovine. Usprkos tome, del Ponte je danas na čelu komisije koja ima za cilj ispitati ratne zločine u Siriji.