poslali pismo

Krizni eko stožer od ministra Ćorića traži zatvaranje centra Marišćina

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.12.2019 12:47
  • Objavljeno 28.12.2019 u 12:47
Građani traže zatvaranje Centra za gospodarenje otpadom Marišćina

Građani traže zatvaranje Centra za gospodarenje otpadom Marišćina

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Iz udruge Krizni eko stožer Marišćina poslali su ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću pismo u kojemu ga još jednom pozivaju da zaustavi rad postrojenja u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina.

U pismu navode da je ministar još u ožujku obećao da će se do kraja lipnja radovima na otplinjavanju sustava riješiti problemi nepodnošljivog smrada, štetnih emisija i onečišćenja zraka na području centra Marišćina.

"Javno ste potvrdili da ćete, ukoliko se tom akcijom ne uspije riješiti problem smrada i onečišćenja zraka, zatvoriti Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina."

Iz udruge ističu da je ministar na sastanku u studenome tvrdio da se zbog novih tehnoloških rješenja zasnovanih na sustavu otplinjavanja, smrad, visoka prekoračenja dozvoljenih količina sumporovodika i lebdećih čestica više neće ponoviti.

No, iz Kriznog eko stožera tvrde da je stvarna je situacija daleko od toga.

Naveli su da podaci s mjerne stanice Marišćina od nekoliko prethodnih dana potvrđuju da je sustav otplinjavanja još jedno propalo tehnološko rješenje, kojim nije riješen problem zagađenja zraka i smrada s Marišćine.

"Godinama već ponavljamo da je jedini način za rješenje problema postrojenja u centru Marišćina, zatvaranje tog postrojenja, a prvi korak u tom smjeru je prestanak dovoza bio otpada na smetlište kojeg nazivate centrom Marišćina."

"Vrijeme je da konačno preuzmete odgovornost za propast sustava 'gospodarenja otpadom', koji uporno zagovarate i zaustavite rad postrojenja u centru Marišćina," poručili su iz Kriznog eko stožera Marišćina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!