PUČKA PRAVOBRANITELJICA

Lora Vidović traži očitovanje Ministarstva zaštite okoliša o rješavanju problema s Marišćinom

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.09.2019 17:53
  • Objavljeno 11.09.2019 u 17:53
Lora Vidović

Lora Vidović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iz Ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović zatraženo je očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike o rješavanju problema Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, na koji se, zbog neugodnih mirisa, žale građani koji žive u blizini.

Kako se navodi u dopisu, prosvjedi gradana Marčelja se nastavljaju, a gotovo svakodnevno zaprimaju se njihovi novi podnesci.

'Tijekom kolovoza građani se i dalje pritužuju na novu vrstu neugodnog mirisa jakog intenziteta te ponovno ističu zabrinutost za zdravlje, ne samo zbog sumporovodika, nego i zbog lebdećih čestica te drugih kemijskih spojeva koji su štetni za zdravlje, a o kojima nisu potpuno informirani ni oni ni mi, niti su od njih zaštićeni', ističe se u dopisu koji je medijima u srijedu dostavila mještanka Marčelja Davorka Simčić.

Također se ističe da su u sklopu ispitnog postupka, koji se od studenoga 2018. vodi na temelju više pritužaba građana koji žive blizini tog centra, iz Ureda pučke pravobraniteljice zamolili obavijest o svemu što je utvrdilo i poduzelo ministarstvo nakon 30. lipnja 2019.

U dopisu dalje stoji da i građani i direktor Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom ističu problem različitih vrsta i količina otpada koji se dovozi u centar.

Poseban je problem biootpad koji se ne odvaja, kao ni plastika, a kojeg u centru Marišćini ima u velikim količinama. U to su se iz Ureda pučke pravobraniteljice sami uvjerili izravno na terenu, a slična je, ističu, i situacija u istarskom centru Kaštijunu.

'Nije riješeno ni pitanje goriva koje se dobiva iz otpada, a koje se u velikim količinama gomila na vanjskim plohama oba centra za gospodarenje otpadom i trenutačno predstavlja i velik trošak', stoji u dopisu.

  • +8
  • +5

Marišćina

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Iz Ureda pučke pravobraniteljice ponovili su, budući je dopis o tome već poslan ministarstvu, ali očitovanja nije bilo, da su u izvješću za 2018. preporučili 'ispitivanje razine usklađenosti centara Marišćine i Kaštijuna s redom prvenstva gospodarenja otpadom, da ministarstvo osigura provedbu nužnih mjera za učinkovitu zaštitu svih sastavnica okoliša i zdravlja na tim lokacijama te da se u skladu s Planom gospodarenja otpadom i Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću izrade sve studije izvedivosti za planirane centre uz reviziju predviđenih lokacija te procjenu utjecaja na okoliš i zdravlje'.

'Očito je da se na primjerima ova dva županijska centra za gospodarenje otpadom vide problemi koji se trebaju rješavati učinkovito i brzo kako se ne bi prenijeli na buduće centre', stoji u dopisu iz Ureda pučke pravobraniteljice. Također mole Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se zbog hitnosti i ozbiljnosti situacije očituje o svemu što je poduzeto i planirano u rješavanju problema vezanih s Marišćinom u roku od 30 dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!