otvoreno pismo premijeru

Krizni eko stožer: Iz centra Marišćina širi se nesnosan smrad!

21.08.2019 u 13:26

Bionic
Reading

Iz udruge Krizni eko stožer Marišćina uputili su u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću, u kojemu ih pozivaju na sastanak jer se iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, upozoravaju, širi nesnosan smrad te ga treba zatvoriti

Upravni odbor udruge u pismu ističe da je centar Marišćina tehnološki zastario, ekonomski neisplativ i ekološki neprihvatljiv projekt, te pozivaju premijera i ministra 'da pokažu da drže do svoje riječi i zatvore ga'.

Premijera Plenkovića i ministra Ćorića pozivaju na sastanak o tom centru koji je, tvrde, svestranački problem koji je 'upravo politika dovela na područje vodozaštitne zone u Viškovu'.

'Sedam godina se mještani Marčelja guše u smradu. Na mjernoj stanici napokon se prošle godine počinju iskazivati silna prekoračenja sumporovodika. Svakoj normalnoj, odgovornoj osobi bi navedena činjenica trebala biti znak za uzbunu', poručuju iz Kriznog eko stožera.

Prozivaju ministra Tomislava Ćorića da je kraje ožujka, kada je posjetio Marišćinu, dao lažno obećanje da će taj centar zatvoriti ukoliko se problem smrada ne riješi. 'Rekao je to ministar javno i onda bez problema jednostavno pogazio svoju riječ. Taj je ministar i Vaša odgovornost premijeru, Vi ste ga predložili i Vas sramoti svojim lažima', ističu u udruzi.

  • +11
Prosvjednici blokirali ulaze u Županijsko odlagalište otpada Marišćina Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Napominju da je za mještane rok za zatvaranje postrojenja u centru Marišćina istekao prije tri mjeseca, da se u riječkoj aglomeraciji ne poštuje zakon i ne odvaja biootpad, te da se smrad širi i prema drugim naseljima.

'Poštovani premijeru i poštovani ministre zaštite okoliša, znate li vi da smrdi u Općini Viškovo? Centar Marišćina smrdi nepodnošljivo, kao što smrdi i politika svih boja i navodnih svjetonazora! Dođite i uvjerite se!', zaključuju iz Upravnog odbora Kriznog eko stožera Marišćina.