INZKO NEĆE INTERVENIRATI

Kriza vlasti FBiH pred Ustavnim sudom

29.06.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je kako ne kani koristiti se svojim ovlastima i intervenirati u rješavanju krize vlasti u Federaciji BiH te je poručio da je to problem koji treba riješiti ustavni sud tog bosanskohercegovačkog entiteta

'Sve je na domaćim tijelima vlasti i treba ih poštovati. Ustavni sud je baš takva institucija i treba prihvatiti to što će on odlučiti', izjavio je Inzko u intervjuu što ga je u petak objavilo sarajevsko 'Oslobođenje'.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), HDZ BiH, HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost (SBB) su početkom tjedna smijenili predsjednika Zastupničkog doma parlamenta FBiH Denisa Zvizdića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i njegova zamjenika Stanka Primorca iz Hrvatske stranke prava (HSP) i na te dužnosti postavili svoje članove.

Zastupnici iz reda SDA, HSP, Narodne stranke 'Radom za boljitak' (NSRzB), koje su ranije činile vladajuću koaliciju zajedno sa SDP-om i još nekoliko manjih stranaka osporili su zakonitost sazivanja sjednice i provedenih smjena koje su na toj sjednici donijeli zastupnici iz SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a.

Stranke kojih su dužnosnici smijenjeni uputile su priziv entitetskom ustavnom sudu tražeći da se te odluke proglase ništavnima i potvrdi kako su Zvizdić i Primorac i dalje zakoniti čelnici zastupničkog doma.

Komentirajući tu činjenicu Inzko je potvrdio kako je njegov ured (OHR) analizirao poslovnik o radu federalnog parlamenta i ustanovio da su ondje dovoljno jasno definirana pravila sazivanja sjednica i uloge parlamentarnih tijela u tome.

Inzko nije, međutim, izrijekom kazao drži li da su četiri članice nove vladajuće koalicije smjene provele na zakonit način.

'Ne namjeravam nametati svoj zaključak u ovom trenutku jer se još nadam i vjerujem da tijela vlasti u FBiH sama mogu rješiti ovo pitanje', kazao je austrijski diplomat.

Dodao je kako ne vjeruje da bi njegova intervencija u sadašnjoj fazi pomogla jačanju demokracije u BiH.

Inzko je upozorio ipak kako su neprimjereni napadi četiri članice nove vladajuće koalicije na predsjednika Federacije BiH Živka Budimira zbog njegova odbijanja da prihvati zahtjev za smjenom ministara u entitetskoj vladi iz reda SDA, HSP-a i NSRzB. Budimir je postao metom pojačanih napada i osporavanja njegova legitimiteta stranaka SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a pošto je krajem prošlog tjedna prihvatio ostavku potpredsjednika vlade i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. Ta je ostavka slijedila pošto je Radivojević odlučio napustiti SDA koja ga je i postavila na tu dužnost i pridružiti se SDP-u.

SDA je tada odlučila aktivirati ostavku koju je Radivojević kao i svi drugi ministri iz reda te stranke potpisao na samom početku mandata stavljajući ga u cjelosti na raspolaganje stranci koja ga je i postavila.

'Budimir je zakonito izabrani predsjednik FBiH i ovlašten je donositi odluke sukladno ustavu i zakonima i te se ovlasti moraju poštovati', kazao je Inzko. Jasno je da Radivojević više nije član vlade sve dok eventualno ustavni sud ne odluči drugačije, dodao je.