STALE INVESTICIJE

Kriza prepolovila cijene najma u šoping-centrima

28.05.2014 u 09:11

Bionic
Reading

Gospodarska kriza snažno je utjecala na domaće tržište maloprodajnih prostora. Zbog pada potrošnje građana, poslovanje trgovaca je sve teže što rezultira sve većim brojem praznih lokala i padom cijena zakupa trgovačkih prostora u čitavoj Hrvatskoj. Mnogi projekti izgradnje novih trgovačkih centara zastali su, s tim da je upitno hoće li uopće biti realizirani

Specijalizirana agencija Zagrebačke banke Zane napravila je kratak pregled trenutačnog stanja na tržištu maloprodajnih prostora u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku

Prosječna cijena zakupa u Zagrebu se prepolovila

Trenutačno se prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Zagrebu kreću između 18 i 22 eura/m², a za trgovačke prostore u središtu grada između 35 do najviše, za najkvalitetnije lokale, 75 eura/m².

Na high street lokacijama poput Ilice postižu se nešto više zakupnine, premda i na tim lokacijama znatno raste stopa nepopunjenosti prostora (13 posto), a posljedično i padaju cijene zakupa.

Splitsko tržište blizu zasićenja

U Splitu je u proteklih nekoliko godina sagrađeno više od 150.000 m² trgovačkog prostora. Najviše se odnosi na City one Split te Joker na Brodarici. Preostali trgovački prostor raspoređen je na trgovačke centre velikih retailera, robne kuće Prima u središtu grada te na trgovački prostor u središtu grada u kojem se nalaze međunarodni trgovački brendovi (robna kuća Zara s više od 4.000 m²).

U gradnji je Mall of Split na Mejašima, investitora Tulipan grupe, koji će donijeti novih 60.000 m², od čega 25.000 m² trgovačkog prostora.


Nekoliko je projekata izgradnje najavljeno, no u slučaju uspješnog dovršenja projekta Tulipan grupe pitanje je hoće li za ostale projekte biti mjesta na tržištu.

Umjesto planiranog projekta Dioklecijan trenutačno su u tijeku pregovori o prodaji zemljišta Decathlonu i Kiki, koji će na toj lokaciji graditi vlastite samostalne objekte. Trenutačno se prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Splitu kreću između osam i 25 eura/m², a za trgovačke prostore u užoj gradskoj jezgri između 35 i 80 eura/m², a u širem središtu između 12 i 20 eura/m².

Velik dio lokala u Rijeci zjapi prazno

U Rijeci posluju dva trgovačka centra, Tower Centar Rijeka, koji se nalazi u istočnom dijelu grada te Zapadni trgovački centar – Rijeka (ZTC).

Zapadni trgovački centar u cijelosti je zakupljen i dobro posluje. ZTC ima oko 20.000 m² trgovačkih prostora. Tower Centar Rijeka raspolaže površinom od oko 125.000,00 m², od čega oko 25 posto nije u zakupu.

U dijelu grada Škurinje nalazi se i Trgovački centar Škurinje koji raspolaže sa 24.065 m², od čega je oko 8.000 m² trgovačkog prostora.

U središtu Rijeke nalaze se dvije veće robne kuće. Robna kuća RI i Robna kuća Korzo te trgovački prostor u Riječkoj atraktivnoj zoni oko Korza u središtu.

U pripremi nema izgradnje novih projekata koji bi uključivali veće površine trgovačkog prostora. Riječko tržište maloprodajnih prostora sve je manje atraktivno trgovcima, a zakupodavci nastoje zadržati cijene pa velik broj prostora nije u funkciji.

Trenutačno se prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima kreću između 10 i 25 eura/m², a za trgovačke prostore u središtu grada između 10 i 50 eura/m².


Novi projekti u Varaždinu znatno kasne

U Varaždinu je u proteklih desetak godina izgrađeno dosta trgovačkog prostora, od čega je jedini pravi trgovački centar Lumini centar. Ostalo su centri velikih retailera (jedan brend s pratećim brendovima bez popratnih sadržaja).

U planu je gradnja trgovačkog centra City Point na ulazu u Varaždin iz smjera Zagreba. Taj projekt kasni oko tri, četiri godine budući da nije u cijelosti zatvorena financijska konstrukcija, a planirano će sadržavati oko 25.000 m² trgovačkih prostora za zakup.

Prisutni su i trgovački centri svih većih retailera, s time da je u proteklih nekoliko mjeseci Merkur i OBI prestao s radom.

Na izlazu iz grada prema Čakovcu planirana je i gradnja supermarketa Interspar.

Prosječne mjesečne zakupnine za prostore u modernim trgovačkim centrima u Varaždinu kreću između osam i 20 eura/m², a za trgovačke prostore u središtu grada između pet i 25 eura/m².


Gradske vlasti u Osijeku nude lokale po popularnim cijenama

U Osijeku je u posljednjih desetak godina izgrađen veći broj trgovačkih prostora, od čega dva velika trgovačka centra Portanova (površina za najam oko 40.000 m², popunjenost oko 90 posto) i Avenue Mall (površina za najam oko 25.000 m², popunjenost oko 75 posto, ali u padu). Ostali centri pripadaju velikim zakupcima.

Upravo je završila obnova staroga trgovačkog centra Supermarket u središtu grada te je u tijeku zakupljivanje centra, a Esseker Centar, također u središtu grada, posluje vrlo loše i velika je nepopunjenost.

Novih projekata s većim površinama trgovačkog prostora nema u pripremi. Zbog novih trgovačkih centara, velik je dio poslovnih prostora u središtu grada prazan pa je gradsko poglavarstvo, kao vlasnik većine tih prostora, najavilo vrlo popularne cijene zakupa, od jednog eura po metru kvadratnom.

Trenutačno se prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Osijeku kreću između 12 i 20 eura/m², a za trgovačke prostore u središtu grada između pet i 40 eura/m².