kim yong un pojavio se u javnosti

Kritike sjevernokorejskih prebjega zbog spekulacija o Kimu

04.05.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Bivši visoki sjevernokorejski diplomat ispričao se u ponedjeljak što je kazao da je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un vjerojatno toliko loše da ne može stajati na nogama, jer se on nekoliko dana poslije pojavio u državnim medijima pušeći i žustro hodajući na događaju na kojem su se okupile stotine dužnosnika

Kima na tri tjedna nije bilo u državnim medijima, što je neobično dugo i što je potaknulo spekulacije o njegovu zdravlju i boravištu te zabrinutost za situaciju u zemlji u slučaju da bude morala birati njegova nasljednika.

Međutim, sjevernokorejski mediji u subotu su objavili fotografije i video snimku Kima na svečanom otvorenju tvornice za umjetna gnojiva. Njegovo ponovno pojavljivanje u javnosti nanijelo je udarac vjerodostojnosti visoko pozicioniranih prebjega iz Sjeverne Koreje koji su spekulirali da je Kim teško bolestan i da bi čak mogao biti mrtav.

Isprika

Jedan od njih, Thae Yong-ho, bio je zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Britaniji, gdje je bio zadužen za tajne Kimove račune. Thae je pobjegao u Južnu Koreju 2016. i jedan je od dvojice prebjega izabranih ovaj mjesec u južnokorejski parlament.

'Svjestan sam da je jedan od razloga zašto su mnogi od vas glasali da budem zastupnik to što ste očekivali točne analize i prognoze u vezi sjevernokorejskih pitanja', istaknuo je u priopćenju. 'Osjećam krivnju i veliku odgovornost'. 'Kakvi god bili razlozi, ispričavam se svima'.

Drugi istaknuti prebjeg izabran u parlament, Ji Seong-ho, rekao je u intervjuu južnokorejskim medijima da je 99 posto siguran da je Kim umro nakon kardiovaskularne operacije te da će to biti službeno objavljeno u subotu.

Dnevni list NK iz Seula, koji ima izvore u Sjevernoj Koreji, objavio je u travnju da se Kim oporavlja od kardiovaskularnog zahvata. Ji, kojeg je američki predsjednik Donald Trump pozvao na svoj govor o stanju nacije 2018., nije odgovorio na zahtjev za komentarom, ali je objavio priopćenje s isprikom.

'Razmišljao sam o sebi zadnjih dana, i osjećao težinu pozicije u kojoj se nalazim', rekao je. 'Kao javna osoba, ubuduće ću se pažljivo ponašati'. Ji je rekao Reutersu u petak da je dobio informaciju da je Kim umro od izvora čije ime ne može otkriti.

Južnokorejska vladajuća Demokratska stranka kritizirala je dvojicu prebjega zbog nesmotrenosti i upozorila da je njihova pogreška mogla nanijeti ozbiljnije štete od dezinformiranja javnosti.

Jedan član stranke zatražio je da ih se izbaci iz parlamentarnih odbora za obavještajne službe i obranu, a drugi je ocijenio da su malo pridonijeli južnokorejskom društvu.

Skupina aktivista podnijela je tužiteljstvu pritužbu optužujući dvojicu prebjega i vođu glavne oporbene stranke da su širili lažne informacije. Jijeva stranka priznala je da je njegova izjava bila 'brzopleta i nepromišljena', ali je kritizirala vladajuću stranku što 'potiče mržnju' protiv njih.

Teško do istine

Slučaj pokazuje koliko je teško doći do pouzdanih informacija o situaciji u tajnovitoj Sjevernoj Koreji.

Thae je u svojim memoarima napisao da, kada je bivši sjevernokorejski vođa Kim Jong Il. umro 2011., čak ni ministar vanjskih poslova nije za to znao dok zaposlenici ministarstva nisu bili pozvani da gledaju službenu objavu na državnoj televiziji.

Sjeverna Koreja desetljećima ima strogu kontrolu nad informacijama, a zdravlje i boravište njezina čelnika najveće su tajne u koje uvid ima svega nekolicina njegovih najbližih savjetnika, rekao je Cho Tae-yong, bivši južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost.

'To je nešto što čak najviše vladine agencije ne mogu znati osim ako nemaju izvor poput 'Dubokog grla' među tim savjetnicima', rekao je Cho, koji je također izabran u parlament kao član Jijeve stranke.

Južnokorejska vlada, koja je savjetovala oprez u spekulacijama o Kimovu zdravlju i kazala da ne vidi znakove da se dogodilo nešto ozbiljno, prikuplja obavještajne podatke iz raznih izvora uključujući američke špijunske agencije i satelitske snimke, rekao je Kim Hong-kyun, bivši južnokorejski izaslanik za sjevernokorejski nuklearni program.

'Prebjezima je zapravo nemoguće provjeriti istinu, premda mogu biti korisni prilikom utvrđivanja kako bi organizacija kojoj su prije pripadali postupila u takvom slučaju', rekao je.

'U svakom slučaju, ne postoji '99-postotna sigurnost' i nikada ne iznosite brojke ma kako vam se pouzdanima činile vaše informacije'.