operacija

Seul i Peking sumnjaju u navode da je Kim Jong Un u smrtnoj opasnosti

21.04.2020 u 12:08

Bionic
Reading

Južnokorejski i kineski dužnosnici u utorak su doveli u pitanje medijske navode prema kojima se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nalazi u 'smrtnoj opasnosti' nakon operacije

Južnokorejski portal Daily NK objavio je kasno u ponedjeljak, pozivajući se na anonimni izvor iz Sjeverne Koreje, da se Kim oporavlja nakon operacije izvedene 12. travnja. Vjeruje se da sjevernokorejski vođa ima 36 godina.

Kim je naslijedio svog oca kao vođa Sjeverne Koreje te vlada tom najizoliranijom zemljom na svijetu s nuklearnim oružjem, čvrstom rukom od 2011. Kim nema definiranog nasljednika te bi nestabilnost u zemlji mogla izazvati širu regionalnu krizu.

Južnokorejski won pao je u odnosu na američki dolar za više od 1 posto, čak i nakon što su izvori iz južnokorejske vlade rekli da Kim nije u smrtnoj opasnosti.

Anonimni američki dužnosnik rekao je CNN-u da Washington 'prati obavještajne podatke' o Kimovom stanju.

Bloomberg je naveo, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika, da se, prema saznanjima Bijele kuće, Kimovo stanje pogoršalo nakon operacije.

Međutim, dva južnokorejska dužnosnika odbacila su navode CNN-a, iako nisu komentirali navode o operaciji sjevernokorejskog vođe.

Plava kuća (službena rezidencija južnokorejskog predsjednika) objavila je kako nisu primijetili neuobičajene znakove iz Sjeverne Koreje.

Dužnosnik odjela za međunarodne veze Centralnog komiteta Kineske komunističke partije rekao je za Reuters kako njegov izvor ne vjeruje da je Kim u smrtnoj opasnosti.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je kako je Peking upoznat s navodima o Kimovom zdravlju, ali da ne zna što je izvor tih navoda. Kina je jedini snažni saveznik režima u Pjongjangu.

Daily NK prethodno je objavio da je Kim primljen u bolnicu 12. travnja, nekoliko sati prije kardiovaskularne operacije, budući da se njegovo zdravstveno stanje od kolovoza pogoršalo zbog pušenja, debljine i pretjeranog rada.

Naveli su kako je na liječenju u vili smještenoj na planini Mjohyang, s jeverno od glavnog grada Pjongjanga.

'Koliko razumijem on se bori (s kardiovaskularnim problemima) od kolovoza, ali su se pogoršali nakon posjeta planini Paektu', rekao je izvor za Daily NK.

Kim je na toj, za Korejce mitskoj i svetoj planini, jahao konja u listopadu i prosincu. Za Reuters je upućeni američki izvor također problematizirao navode o 'smrtnoj opasnosti'.

'Svako vjerodostojno izvještavanje povezano s Kimom temeljilo bi se na parcijalnim podacima te vjerojatno ne bi dospjelo u medije', rekao je stručnjak za Koreju koji radi za ameriku vladu anonimno za Reuters.

Glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga nije htio komentirati navode o Kimovom zdravlju.

'Nastavit ćemo prikupljati i analizirati informacije o Sjevernoj Koreji, surađujući pritom s drugim zemljama poput SAD-a', rekao je.

O Kimovom zdravstveom stanju počelo se spekulirati nakon što 15. travnja nije obilježen rođendan osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga, koji je djed trenutnog sjevernokorejskog vođe.

Sjevernkorejski mediji prenijeli su 12. travnja da je Kim Jong Un posjetio zračnu bazu i nadgledao vojne vježbe mlažnjaka i lovaca-bombardera.

Dva dana kasnije Sjeverna Koreja ispalila je raketu kratkog dometa u more, a mlažnjaci Suhoj ispalili su rakete zrak-zemlja u sklopu vojne vježbe.

Rakete su ispaljene zbog Kimova rođendana, rekli su tada južnokorejski dužnosnici, a sjevernokorejski državni mediji nisu naveli da je Kim bio tada prisutan.

Kim Jong Un prvi je sjevernokorejski vođa koji se susreo južnokorejskim predsjednikom na teritoriju Južne Koreje. On je 2018. prešao granicu i susreo se s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae Inom.

Dvije zemlje su tehnički još uvijek u ratu, budući da je Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953., završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.