NJEMAČKI BISKUPI

Kritika američke strategije preventivnih ratova

07.09.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Deset godina nakon terorističkog napada 11. rujna, Njemačka biskupska konferencija (DBK) kritički se osvrnula na borbu protiv terorizma

Uz brigu oko unutardržavne sigurnosti i međunarodnu borbu protiv terorizma mora se voditi računa i o zaštiti ljudskih prava i pravednosti, ističe se u dokumentu Njemačke BK, objavljenom 5. rujna u Berlinu pod naslovom 'Terorizam kao etički izazov'.

Dokumentom se biskupi nadovezuju na svoju izjavu iz 2000. u povodu završetka Hladnog rata, odnosno na tadašnju svoju formulaciju 'pravednoga mira'. DBK potvrđuje načelo kršćanskoga mirovnog nauka, odnosno da je uporaba sile legitimna samo u iznimnim situacijama, kao u slučaju prijetnje genocida ili teškog kršenja ljudskih prava.

Apsolutni prioritet mora imati prevencija nasilja: međunarodna zajednica mora promicati dijalog među kulturama, raditi na daljnjem razvijanju međunarodnog prava i jačanju posredovanja u rješavanju sukoba, ističe se u dokumentu.

Potrebno se najprije boriti protiv uzroka terorizma, napominje se istodobno, upućujući jasnu kritiku politici zapadnih država. Neprozivanjem zatvora u Guantanamu i Abu Ghraib koji se ponašaju nezakonito, dovodi se u pitanje međunarodno pravo i onemogućuje postizanje trajnog mira.

Njemački biskupi jasno su osudili i američku strategiju preventivnih ratova. U pogledu islama, upozorili su na problem izjednačavanja muslimanskih vjerskih uvjerenja sa spremnošću na nasilje. Terorističke napade, podsjećaju biskupi, osudili su brojni muslimani diljem svijeta.