30. OŽUJKA

Krim ide na referendum o odcjepljenju

05.03.2014 u 07:10

Bionic
Reading

Rusi i proruski orijentirani građani Krima večeras su na mitingu u Simferopolju, administrativnom centru te ukrajinske autonomne republike, zatražili da se na referendumu krajem ožujka izjasne o nezavisnosti tog teritorija, prenosi srpski portal Mondo.rs

Referendum o statusu Krima bit će održan 30. ožujka, kao što je i planirano, priopćio je danas predsjednik parlamenta Autonomne Republike Krim Vladimir Konstantinov.

Datum referenduma neće biti promijenjen, rekao je on i dodao da raniji datum održavanja referenduma nije moguć zbog problema vezanih za organizaciju, prenijela je ruska agencija Itar-Tas.

'Do 30. ožujka mi ćemo biti spremni za održavanje referenduma na pravi način i pripremimo se kako treba. Imamo još puno posla, tako da smo sebi dozvolili taj krajnji datum. Pored toga, trebamo održati dvije izvanredne plenarne sjednice na kojima ćemo razgovarati o referendumu, imenovati izbornu komisiju, predsjednika i odrediti budžet', rekao je Konstatinov.

Umjesto prvobitno spominjane veće autonomije u okviru Ukrajine, sada se ulog povećao i govori se o odvajanju Krima od Ukrajine, koji je Rusija osvojila u 18. stoljeću, a pripao je Ukrajini 'na dar' od Nikite Hruščova šezdesetih godina, u vrijeme Sovjetskog Saveza.

Kako iz Simferopolja javlja izvjestitelj televizije Prva, građani kažu da su protiv nove vlade u Kijevu, ne iz nacionalističkih razloga, već zato što žele red i stabilnost.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje