zavladala panika

Krhotine rakete pale blizu sela: 'To je otrov! Svatko tko to udahne imat će problema...'

25.06.2024 u 06:23

Bionic
Reading

U subotu poslijepodne, ostaci kineske rakete Long March 2C viđeni su kako padaju na tlo iznad sela Xianqiao u provinciji Guizhou, uzrokujući paniku među lokalnim stanovništvom. Incident je uslijedio nakon što je raketa lansirana iz Lansirnog centra za satelite Xichang u susjednoj provinciji Sichuan.

Dramatične snimke koje su se brzo proširile na kineskim društvenim mrežama prikazuju dugi, cilindrični komad ostataka kako pada pored brda, ostavljajući iza sebe trag svijetložutog dima. Seljani su viđeni kako bježe, a neki su prekrivali uši zbog glasnog zvuka udara. Jedan svjedok rekao je za CNN da su vidjeli raketu kako pada "svojim očima", dodajući da je "postojao oštar miris i zvuk eksplozije."

Geolokacija videozapisa potvrdila je da su snimke snimljene u selu Xianqiao, koje se nalazi u blizini granice s provincijom Sichuan. Videozapisi su objavljeni s IP adrese u provinciji Guizhou, a neki od njih su ubrzo uklonjeni.

Lansiranje rakete Long March 2C, koje se dogodilo u 15 sati po lokalnom vremenu (3 ujutro po istočnom vremenu), proglašeno je "potpunim uspjehom" od strane China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Raketa je poslala u orbitu satelit Space Variable Objects Monitor, moćan satelit razvijen u suradnji Kine i Francuske za proučavanje gamma-ray bursts, najudaljenijih eksplozija zvijezda.

Kineski lider Xi Jinping izrazio je ambiciju da Kina postane dominantna svemirska sila, pojačavajući svemirske misije kako bi konkurirao drugim velikim svjetskim silama, uključujući Sjedinjene Države.

Iako su kineske vlasti proglasile lansiranje uspješnim, incident s padom ostataka rakete izazvao je zabrinutost zbog sigurnosti lokalnog stanovništva. U sada izbrisanom obavijesti vlade, koju je lokalni stanovnik ponovno objavio ubrzo nakon lansiranja, vlasti su najavile "misiju oporavka ostataka rakete" u području Xinba Town, blizu sela Xianqiao, od 14:45 do 15:15 po lokalnom vremenu.

Stanovnicima je savjetovano da napuste svoje domove i druge zgrade sat vremena prije lansiranja te da se rašire na otvorenija područja kako bi promatrali nebo. Upozoreni su da se drže podalje od ostataka kako bi izbjegli štetu od "toksičnog plina i eksplozije," navedeno je u obavijesti. Stanovnicima je također "strogo zabranjeno" fotografirati ostatke ili "širiti relevantne videozapise na mreži."

Markus Schiller, stručnjak za rakete i viši istraživač u Stockholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja, rekao je da se čini da su ostaci prvi stupanj potisnika rakete Long March 2C, koji koristi tekuće gorivo koje se sastoji od dušik tetroksida i asimetričnog dimetilhidrazina (UDMH). "Ova kombinacija uvijek stvara ove narančaste tragove dima. Izuzetno je toksična i kancerogena," rekao je Schiller. "Svako živo biće koje udahne te stvari imat će ozbiljne probleme u bliskoj budućnosti," dodao je.