U SEZONI NAPLAĆIVALI 20 KUNA ZA 'RAZGLEDAVANJE'

Krenulo odsukavanje broda Vranjic s Čiova

10.10.2015 u 15:23

Bionic
Reading

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Donočić u subotu je nazočio početku odsukavanja teretnog broda 'Vranjic' s plaže u Slatinama na otoku Čiovu, gdje se nasukao u nevremenu nošen orkanskim udarima 5. ožujka ove godine

'Ovaj brod će biti uklonjen sutra, prekosutra ili u utorak, ovisno o vremenskim uvjetima', rekao je ministar Hajdaš Dončić okupljenim novinarima.

Tri broda 'Splitske plovidbe': Krka, Orbić i Vranjic su se 5. ožujka ove godine zbog orkanske bure otrgnuli s veza na Pretakalištu za kapljeni plin u Kaštelanskom zaljevu. Dva broda, koja su se nasukala na sjevernoj strani Park-šume Marjan odsukana su krajem kolovoza i u rujnu ove godine, dok se s odsukavanjem broda Vranjic, koji se nasukao na plaži u Slatinama na otoku Čiovu, kako je danas objašnjeno, pričekalo do završetka turističke sezone.

Izvođač radova na odsukavanju ovih brodova je nizozemska tvrtka 'Marine Construct International' koja je na natječaju izabrana direktnom pogodbom, priopćili su iz Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture.

'Važno je da troškove odsukavanja ovih brodova ne snose hrvatski porezni obveznici, odnosno sredstva za tu namjenu neće ići iz državnog proračuna niti iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, nego je to dogovoreno kroz malo peripetija s privatnim vlasnikom i osiguravateljskim društvima', kazao je Hajdaš Dončić.

Na novinarski upit koliko će stajati radovi odsukavanja tri broda, minsitar je odgovorio kako on to ne može reći jer je cijenu dogovorio nizozemski osiguravatelj.

Na novinarski upit je li njegovo ministarstvo dobivalo puno prosvjednih pisama od mještana Slatine na Čiovu zbog toga što je na plaži stajao nasukani brod Vranjic, Hajdaš Dončić je odgovorio niječno.

'Na kraju su i sami iznajmljivači prihvatili da im je taj brod jedna turistička atrakcija i tako se prema njemu ponašali, a mi smo im obećali da ćemo ga zadnjeg ukloniti', rekao je Hajdaš Dončić.

Mještani Slatina danas su novinarima rekli kako se za turističko razgledavanje nasukanog broda Vranjic na mjesnoj plaži 'moglo naplaćivati 20 kuna'.

Splitski lučki kapetan Davor Vidan novinarima je rekao kako će se odsukavanje broda Vranjic obaviti pretežito tehnikom iz inozemstva jer Hrvatska ne posjeduje takvu tehniku. 'U ovom slučaju se radi o podizanju broda balonima da bi se smanjilo trenje (s morskim dnom na kojem stoji nasukani brod), a onda ga se povlači hidrauličnim vičevima koji su usidreni nedaleko od broda tako da se postiže veća vučna sila, ali to nas i malo plaši da ne bi došlo do pucanja jer riječ je o sili od oko 600 tona (težina broda) koja se treba u ovom slučaju pokrenuti', objasnio je Vidan. Dodao je kako će nakon odsukavanja ovaj brod biti otegljen u rezalište u tvrtku Solin brodgradnja u Vranjicu.

Radnci angažirani na odsukavanju broda Vranjic su rekli kako su ispod njega već položeni golemi lanci i sajle te će uslijediti polaganje četiri 'impregrirana gumena balona sa čelikom' od kojih svaki, kada ga se napuše zrakom, može dignuti teret od 250 tona tereta.