POVRATAK TURISTA

Promet na hrvatskim cestama cijelu nedjelju je bio vrlo gust, vozilo se u kolonama i čekalo na graničnim prijelazima

16.08.2020 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon velikih gužvi na hrvatskim cestama u subotu, a obzirom na odluku Austrije da povratnicima iz Hrvatske nametne obavezu PCR testiranja, u nedjelju je također zabilježen vrlo gust promet, a dužih čekanja na granicama bilo je do kasnih poslijepodnevnih sati

Hrvatski autoklub je u 23.24 izvijestio kako je vrlo gust promet između čvorova Bosiljevo 1 i Jastrebarsko u smjeru Zagreba te da se povremeno vozilo u kolonama u pokretu, uz zastoje. Kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba nije bilo dužih čekanja. Na Krčkom mostu bio je vrlo gust promet u smjeru kopna, a kolona je bila od Njivica prema mostu.

Oko 16 sati je kolona od Bosiljeva 1 do Novigrada bila dugačka 12 kilometara, a HAK je tada istaknuo upozorenje da jedno vozilo vozi u suprotnom smjeru na autocesti A7 (Rupa-Rijeka) između čvora Diračje i čvora Škurinje u smjeru Zagreba, no upozorenje je uklonjeno nakon nekoliko minuta.

  • +14
Velika gužva na naplatnim kućicama u Lučkom tijekom dana, od kasnog poslijepodneva više nije bilo dužih čekanja Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Unatoč gužvama i višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima tijekom dana, tijekom večeri je popustio pritisak. Prema HAK-ovom izvještaju od 23.24, dužih čekanja na granici bilo je samo za teretni promet i to na graničnim prijelazima Macelj i Bregana gdje su vozači kamiona čekali i do dva sata. Putnički promet odvijao se praktički bez čekanja, osim na Bajakovu za ulazak u Hrvatsku iz Srbije gdje se čekalo do pola sata, a ist toliko čekalo se na izlasku iz Hrvatske u Sloveniju na graničnom prijelazu Jurovski Brod.

Stanje na autocesti A1 i GP Macelj oko 18h Izvor: Screenshot / Autor: Hrvatski autoklub

Na tri granična prijelaza u Istri - Plovaniji, Kaštelu i Požanama - tijekom petka i subote u Hrvatsku je ušlo 88.251 stranih državljana, a među njima najviše je Nijemaca, Austrijanaca i Slovenaca, a izašlo je 107.699 stranaca. U nedjelju do 12 sati zabilježen je ulazak 12.111 stranih državljana, a istodobno je iz Hrvatske izašlo 16.870 stranih turista.

"Na ulazu u Hrvatsku najbrojniji su Nijemci, ali ima i Slovenaca i Austrijanaca", doznaje se od glasnogovornice Policijske uprave Istarske Nataše Vitasović.