NEŠTO MOŽETE I SAMI

Krenula najezda komaraca: Osječani već muku muče s krvopijama, u Zagrebu krenulo zaprašivanje, doznajte raspored po kvartovima

12.06.2019 u 18:11

Bionic
Reading

Toplo vrijeme i prethodno kišovito razdoblje otvorili su sezonu komaraca. U Zagrebu je ovog tjedna krenulo zaprašivanje tzv. hladnim ULV zamagljivanjem. U Osijeku, u kojem je inače najkritičnije, građani se već sada žale na najezdu

Osječani su dočekali ljetne temperature s novom najezdom komaraca. Tako Glas Slavonije prenosi samo neke komentare građana koji se žale da su im zidovi puni komaraca, da navečer ne mogu na otvoreno…

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijeku radi sve u skladu s nalozima struke, točnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo. Tvrde da nije problem sam grad, već područja oko njega.

Prebacivanje loptice u Osijeku

'Zavod za javno zdravstvo plaćen je da provodi monitoring ličinki i odraslih komaraca te oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje. Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati - i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato što osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku? Za sve preporuke struke izdajemo naloge za tretiranje, ali problem nije Osijek, nego Kopački rit i općine u okolici Osijeka, koje ne rade ništa. Grad Osijek je jedan od rijetkih koji poduzima sve, sam sve financira i radi sve isključivo po zakonu kada su u pitanju komarci', komentirao je situaciju za Glas Slavonije dogradonačelnik Boris Piližota.

Kopački rit je nakon dugo vremena poplavljen, a tu su i druge močvare te rukavci Drave i Dunava.

'Budimo svjesni toga da je Osijek okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava, a nakon dužeg niza godina imamo poplavnu godinu i situaciju u kojoj će, dok god ne presuše poplavna područja, biti problema s komarcima', dodaje dr. sc. Dario Brdarić iz ZZJZ-a.

Aviozaprašivanje komaraca u Osijeku prilikom njihove najezde Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Krenulo zaprašivanje u Zagrebu

U Zagrebu je pak ovog tjedna krenulo zaprašivanje, i to na Jarunu. Zaprašivanje se izvodi u ranim jutarnjim satima insekticidima koje su odobrili Svjetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravstva RH za primjenu u naseljenim područjima. Unatoč tome, savjet je stručnjaka da građani, ako nema potrebe, ne izlaze u vrijeme zaprašivanja.

Zaprašivanje provodi pet privatnih tvrtki. Od srijede se zaprašuje i područje četvrti Podsused-Vrapče, Stenjevec i Trešnjevka-jug, javlja Večernji list.

U četvrtak su na redu Dugave, Špansko i Malešnica, a u petak Sloboština, javlja Večernji list. U Sopotu je zaprašivanje 17. lipnja, dan kasnije u Utrini, a 20. lipnja na red dolaze Zapruđe i Središće, odnosno Bundek.

Zaštita od uboda komaraca

Treba zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama te postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Pri boravku u područjima u kojima je velik broj komaraca treba nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.

Koristite sredstva koja odbijaju komarce (repelente) i pridržavajte se uputa za njihovo korištenje.

Prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske posjetite Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te se savjetujte sa specijalistom epidemiologije. 

Zaprašivat će se i Folnegovićevo naselje, Borovje, Cvjetno naselje – Prisavlje, Trnsko, Travno, Siget i četvrti Maksimir, Gornji grad, Podsljeme i Brezovica, a ovog tjedna sa suzbijanjem komaraca kreće se i u Kajzerici, Staglišću, naselju Horvati – Gredice, Prečkom, Savskom gaju i Trokutu te četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever i Sesvete.

Najezda komaraca vlada i u Velikoj Gorici, u kojoj će se zaprašivanje provoditi 14., 15. i 17. lipnja prema rasporedu dostupnom na portalu vgdanas.

Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izdao je upute za građane.

Kako suzbiti legla u dvorištima i vrtovima

'Dolaze nam topliji dani, a s njima će brojnost i aktivnost komaraca postajati sve veća. Obilne kiše pogoduju stvaranju legla komaraca u prirodi. Osim različitih većih i manjih voda stajaćica u prirodi, brojna legla nastaju u našim dvorištima i vrtovima.

Komarci se razvijaju u vodi. Ovisno o vrsti, mogu se razvijati u čistim i onečišćenim vodama, raznolikim prirodnim staništima i staništima koja su nastala utjecajem ljudi. U proljeće se najprije pojavljuju vrste koje se razvijaju u šumskim područjima i na poplavnim površinama. Dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu postaju aktivna legla komaraca u naseljima. Stoga je broj komaraca oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. Na brojnost komaraca utječu i mjere koje se poduzimaju u njihovu suzbijanju.

Prirodna legla komaraca mogu postati: poplavne površine, kanali s vodom, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća i mirni dijelovi tekućica.

Umjetna legla komaraca su raznolika i brojna, a nastaju kao posljedica ljudske aktivnosti: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različiti predmeti u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume na otvorenom, začepljeni slivnici i oluci, vaze na grobljima, voda u pliticama lonaca za cvijeće, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane te druge nakupine vode.

52 vrste komaraca u Hrvatskoj

Raznolikost vrsta komaraca u svijetu je velika. Više od 3000 vrsta nastanjuje različita područja, od vrućih tropskih do hladnih sjevernih predjela. U Hrvatskoj su do sada pronađene 52 vrste komaraca, a na području Zagreba 31. Zbog sve veće trgovine robama i uslugama u svijetu te globalizacije općenito rasprostranjenost mnogih vrsta komaraca se mijenja.

Posljednjih 15 godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se brzo razmnožava i lako se udomaćuje na područjima na kojima je tek prenesena. Vrsta je udomaćena u priobalnoj Hrvatskoj, na otocima, u području Zagreba i Zagrebačke županije te na drugim manjim područjima kontinentalne Hrvatske. Razvija se u raznolikim umjetnim leglima, a za razvoj joj je potrebna jako mala količina vode. Za razliku od većine vrsta na našem području, koje su najaktivnije predvečer i u ranojutarnje sate, tigrasti komarac bode cijelog dana.

  • +15
Komarci Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Razvojni ciklus komaraca na ljetnim temperaturama traje od pet do sedam dana, što znači da se u okolišu stalno razvijaju nove jedinke. Česte kiše uz visoke temperature pogoduju stvaranju brojnih legla u okolišu, a važnu ulogu imaju brojni građani koji vrlo često zbog nepažnje, nemara i neznanja svojim svakodnevnim aktivnostima stvaraju legla komaraca u dvorištima i vrtovima.

Ako vam tijekom ljeta dosađuju tigrasti komarci, potrebno je pažljivo pregledati dvorište i pokušati pronaći legla. Tigrasti komarci najčešće lete u okolini mjesta na kojem su se izlegli.

Građani svojim svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu značajno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojem okruženju.

Uklonite vodu koja može postati leglo komaraca

• Ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete, automobilske gume te druge vrste posuda

• Redovito (jednom tjedno) prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu

• Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom

• U vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, a prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim

• Propisno odlagati krupni otpad

• Održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane

• Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija)

• Folije (cerade, tende i sl.) postaviti na način da u njima nije moguće zadržavanje vode

• Propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima:

- redovito uklanjati gume koje se ne koriste

- prazniti vodu iz guma, slagati ih u obliku piramide i prekriti ih nepropusnom folijom tako da se na foliji ne zadržava voda

• Održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene

• Održavati zelene površine, uređivati vrtove tako da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.