klasična likvidacija

Kremlj: Priča Wall Street Journala o Prigožinovoj smrti je 'pulp fiction'

22.12.2023 u 17:19

Bionic
Reading

Kremlj je u petak optužio Wall Street Journal za objavljivanje "pulp fiction" nakon što je list izvijestio da je smrt plaćenika Jevgenija Prigožina u zrakoplovnoj nesreći orkestrirao ruski sigurnosni dužnosnik Nikolaj Patrušev.

WSJ je izvijestio da je Prigožinov privatni zrakoplov oboren malom bombom ispod krila. U tekstu su citirali neimenovane zapadne obavještajne dužnosnike i bivšeg ruskog obavještajca. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je kazao da u zadnje vrijeme, nažalost, Wall Street Journal jako voli proizvoditi pulp fiction."

Prigožin, preminuli vođa plaćeničke paravojske vodio je dugotrajnu svađu s obrambenim establišmentom koja je kulminirala potpunom pobunom krajem lipnja. Brzo je završila, ali je naširoko smatrana kao najozbiljniji problem s kojim se suočio ruski predsjednik Vladimir Putin u gotovo četvrt stoljeća na vlasti. Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći točno dva mjeseca kasnije. Kremlj je ranije odbacio kao "apsolutnu laž" sugestiju da je ubijen po Putinovom nalogu. Putin je u listopadu sugerirao da su nesreću uzrokovale ručne granate koje su detonirale u zrakoplovu.

Devet osoba je stradalo u nesreći - još dva najviša Wagnerova dužnosnika, četiri Prigožinova tjelohranitelja i tri člana posade zrakoplova.

Patrušev (72) je bivši šef sigurnosne službe FSB-a koji sada radi kao tajnik ruskog Vijeća sigurnosti i smatra se jednim od najutjecajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim savjetnicima. Njih dvoje se poznaju otkad su zajedno radili u sovjetskom KGB-u u Lenjingradu - sada Sankt Peterburgu - još iz 1970-ih.