otkriće wsj-a

Iza ubojstva Jevgenija Prigožina stoji ruski šef Vijeća sigurnosti Patrušev

22.12.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Šef ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev stoji iza ubojstva Jevgenija Prigožina, tvrdi se u istraživačkom članku Wall Street Journala

Američki Wall Street Journal istraživao je smrt bivšeg čelnika plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina u kolovozu ove godine. Prema tom istraživanju, šef Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev upozorio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da klađenje na skupinu Wagner u ratu s Ukrajinom daje Prigožinu velik politički i vojni utjecaj, što sve više ugrožava Kremlj. Putin se nije obazirao na njegove riječi jer su vagnerovci bili uspješni na bojnom polju, prenosi Nexta na društvenoj mreži X.

Kada je krajem lipnja sukob između Prigožina i vodstva ministarstva obrane izbio u otvorenu pobunu, Patrušev je intervenirao da bi spriječio najozbiljniji izazov Putinovoj vladavini dugoj više od 20 godina. Vidio je i priliku da se riješi Prigožina. Tijekom njegove pobune, Patrušev je tražio od časnika koji su simpatizirali Prigožina da uvjere šefa plaćeničke skupine da odstupi.

  • +3
Mjesto pada Prigožinova aviona Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Pet poziva Prigožinu iz Kremlja ostalo je bez odgovora, a tražio je i posrednike - bilo je poziva vladama Kazahstana i Bjelorusije. Predsjednik Kasim-Žomart Tokajev odbio je to, distancirajući se od sukoba u Ukrajini. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na kraju je pristao.

  • +5
Nikolaj Patrušev Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV / POOL

Nakon pobune, Kremlj je Prigožinu davao privid slobodnog života, dopušten mu je povratak u Afriku, ali zapravo su ga stalno pratili. Početkom kolovoza Patrušev je naredio svom pomoćniku da počne razvijati operaciju za uklanjanje Prigožina, što je odgovaralo Putinu.

  • +5
Jevgenij Prigožin Izvor: Profimedia / Autor: Prigozhin Press Service / Sipa Press / Profimedia

Nekoliko tjedana kasnije, nakon turneje po Africi, Prigožin je čekao u moskovskoj zračnoj luci da službenici sigurnosti završe provjeru aviona. Tijekom te odgode mala je bomba postavljena ispod krila zrakoplova, rekli su zapadni obavještajni dužnosnici. Avion je poletio, dobio visinu i zatim se srušio izvan naseljenog mjesta. Videosnimke očevidaca pokazuju da je nakon eksplozije pao s otkinutim krilom.