VJEKOSLAV BEVANDA:

'Kredit MMF-a neće dati rezultate bez štednje'

28.09.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Financijska potpora Bosni i Hercegovini od 400 milijuna eura što ju je odobrio Međunarodni monetarni fond (MMF) važna je za stabiliziranje trenutačnog stanja no ozbiljnijih rezultata na tom planu ne može biti bez drastičnih mjera štednje kako bi se osiguralo da raspoloživa sredstva budu usmjerena na poticaj gospodarstvu, upozorio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Upravni odbor MMF-a u četvrtak je odobrio novi stand-by aranžman s BiH, a uz 400 milijuna eura iz te novčarske institucije ova je država dobila i mogućnost korištenja 100 milijuna eura koje joj je ranije odobrila Europska komisija a bili su zamrznuti gotovo dvije godine zbog zastoja u provedbi reformi.

'Sigurno je da ćemo dobiti prvu tranšu kredita no to je samo 128 milijuna konvertibilnih maraka (65,4 milijuna eura) a od 15. prosinca počinje prvi pregled sa MMF-om. U slučaju neizvršavanja preuzetih obveza aranžman će opet biti suspendiran', podsjetio je Vjekoslav Bevanda u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz".

Pojasnio je kako treba očekivati da će iz MMF-a inzistirati na provedbi strukturalnih reformi i to s podjednakom ozbiljnošću kako i kod prethodnog stand-by aranžmana koji je suspendiran upravo stoga jer očekivanih reformi nije bilo.

'Svi se moraju suočiti s realnom situacijom i napraviti drastične rezove, prije svega u administraciji i osloboditi sredstva za realni sektor', kazao je Bevanda.

Komentirajući europsku perspektivu za BiH odnosno izjavu posebnog predstavnika Europske unije za BiH Petera Sorensena kako 'ne griješe oni koji kažu kako će BiH ući u EU 2020. godine', Bevanda je istaknuo kako je zapravo sva odgovornost na domaćim vlastima.

Njihova je prvenstvena zadaća u ovom trenutku osigurati provedbu ustavnih reformi kojima bi se eliminirala diksriminacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom porcesu.

Čim bi te promjene bile provedene, drži Bevanda, za BiH bi nastupilo novo vrijeme a ne bude li toga i nastavi li se s politiziranjem i podmetanjima ta zemlja neće ući u EU ni do 2080. godine.