KAKVO NAS VRIJEME ČEKA

Krećete na more? Promet je vrlo gust, do Bosiljeva se vozi u koloni, čeka se na Krčkom mostu, graničnim prijelazima...

30.06.2018 u 07:19

Bionic
Reading

Nakon hladnijih dana, svi koji ovog vikenda kreću put mora, dočekali su dobre vijesti. Temperature su u porastu, no i dalje su mogući lokalni pljuskovi, osobito u gorju te na riječkom i dubrovačkom području. Početak idućeg tjedna biti će stabilan. No već sredinom tjedna stiže manje pogoršanje s kišom. HAK u subotu ujutro upozorava na vrlo gust promet prema moru

Subota će na zagrebačkom području biti sunčana i toplija, ali sredinom dana i poslijepodne na širem području grada postoji mogućnost za poneki pljusak s grmljavinom. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od 17 do 19, a najviša dnevna od 26 do 28 °C, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

U unutrašnjosti zemlje biti će djelomice sunčano, no uz promjenljivu naoblaku postoji mogućnost za mjestimičnu kišu, popodne i poneki pljusak s grmljavinom, osobito u gorju.

Temperature mora

Temperature mora kreću se od 19 °C na Kvarneru do 23 kod Mljeta. Kod Pule je izmjereno 23  °C, Hvara 22, kod Zadra, Šibenika i Splita 20 °C, a kod Dubrovnika pol stupnja više.

Na Jadranu će biti sunčanije, a poneki lokalni pljusak moguć je ponajprije na širem riječkom i dubrovačkom području.

Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje s jakim udarima. Na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadnjak i bura, koja će prema kraju dana na sjevernom dijelu jačati. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 22, a najviša dnevna uglavnom između 24 i 29 °C.

Meteoalarm je oglašen na žuto u Lici i Gorskom kotaru zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a u Istri, Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji, a osobito u povelebitskom kanalu zbog vjetra.

Prognoza za sedam dana Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

U narednim danima prevladavat će sunčano, ali ne i posve stabilno. Kratkotrajna kiša ili poneki pljusak moguć je u nedjelju na Jadranu, a zatim u ponedjeljak i utorak uglavnom u unutrašnjosti. Na Jadranu će u nedjelju puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a zatim će bura oslabjeti i okrenuti u Dalmaciji na jugoistočnjak. U nedjelju osjetno svježije, osobito na kopnu, potom temperatura u blagom porastu.

Gust promet prema moru

Vrlo je gust promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, a kolone su i zastoji:

  • na autocesti A1 cijelom dionicom između Zagreba i Bosiljeva u smjeru mora zastoj su i u kolone u pokretu, pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 4 km, a u smjeru mora oko 1 km;
  • zbog pojačanog prometa prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 5 km i dijelom se proteže na Istarski ipsilon (A9);
  • pred Krčkim mostom kolona je u smjeru kopna oko 3 km;
  • na autocesti A2 Zagreb-Macelj u zoni radova između Zaboka i Zaprešića kolona je oko 2 km;
  • na autocesti A7 Rupa-Diračje pred naplatom Rupa u smjeru GP Rupa kolona je oko 1,2 km, au smjeru Rijeke oko 500 metara;
  • duž Jadranske magistrale (DC8) na prilazima turističkim središtima vozi se usporeno
  • pred tunelom Učka u smjeru Rijeke te pred čvorom Matulji kolona je oko 1 km.

Česti su zastoji u blizini čvorišta i odmorišta pa vozače molimo da održavaju sigurnosni razmak između vozila!

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb kroz tunele Pod Vugleš i Javorova Kosa u smjeru Rijeke, vozi se jednim trakom, usporeno zbog vozila u kvaru.

Prometna prognoza

Već je protekli vikend pokazao da je pred nama sezona koja će na naše prometnice dovesti vrlo velik broj turista, a prema podacima Hrvatske turističke zajednice na našoj se obali odmara već devet posto više turista nego u proteklom periodu iste godine. Prvi vikend u srpnju, donosi nam nove gužve na naše prometnice.

  • +11
Velike prometne gužve u smjeru mora na naplatnoj postaji Lučko Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Najčešće se putuje vikendima, od petka u popodnevnim satima do nedjelje u večernjim satima, ali se mijenjaju navike putovanja, kako bi se izbjegle velike gužve koje su uobičajene vikendima, pa mnogi za svoje putovanje biraju dane u tjednu, a osobito ponedjeljak.

Najveći priljev vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se u petak, u subotu, 30. lipnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima (od 6 – 15 sati), te tijekom nedjelje, 01. srpnja, tijekom cijelog dana (najviše od 6 – 13 sati).

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske i dio Njemačke) počinju školski praznici, a veliki broj turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Najgušći promet očekuje se:

• na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;

• na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo, Tovarnik) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);

• na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);

• na Istarskom ipsilonu - prema GP-ima Kaštel i Plovanija i prema tunelu Učka;

• u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu;

• u turističkim središtima na našoj obali.