veliki zahvat

Kreće projekt: Važna prometnica na zapadu Zagreba napokon će biti produžena

12.02.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Posljednjih dana velike gužve zbog radova kod Jadranskog mosta ponovno su u fokus stavile pitanje prometnih problema u metropoli

Jugoistok Zagreba priprema se na proširenje tramvajske mreže, a, kako piše Večernji list, u realizaciju ide i dugo iščekivani projekt na zapad metropole. Naime, intenzivirale su se pripreme za produžetak ulice Medpotoki. Tijekom ove godine u izradi su glavni i izvedbeni projekt, koji osim produžetka prometnice obuhvaća i gradnju podvožnjaka ispod Aleje Bologne sa spojem na Samoborsku cestu.

Što se tiče detalja, predviđena je rekonstrukcija i gradnja ulice Medpotoki od Samoborske ceste do Jovinovačke ulice u duljini od 765 metara. Zatim, će ulica Medpotoki "zaranjati" ispod Aleje grada Bologne i željezničke pruge kroz armirano-betonski podvožnjak. Povezivanje Aleje grada Bologne i produžene Ulice Medpotoki izvest će se dvama semaforiziranim T-raskrižjima te gradnjom spojne ceste na sjeverozapadnom dijelu zahvata. Denivelacija ulice Medpotoki zahtijeva i širu rekonstrukciju susjednih ulica: Aleje grada Bologne, Samoborske ceste, Ulice Sigetje, Ulice Gajnice, Ulice Mahatme Gandhija, parkirališta na raskrižju ulica Medpotoki i Sigetje te pješačkog pothodnika ispod Bologne i željezničke pruge.

Tijekom ove godine trebala bi biti dovršena papirologija, a kada izvođač bude uveden u posao, trebat će mu dvije godine za realizaciju svega zamišljenog. Veći dio financija za projekt planira se osigurati iz EU sredstava, zaključuju u gradu.