populisti

Krajnja desnica u Njemačkoj prestigla Zelene i izjednačila se sa SPD-om

02.06.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Desno-populističkoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) i dalje raste popularnost a u najnovijem ispitivanju javnog mijenja javnog servisa ARD od petka AfD se izjednačio s vladajućom Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD)

Da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, AfD bi osvojio 18 posto glasova što je dva posto više nego u ispitivanjima ARD-a s početka svibnja. Isti broj glasova bi osvojio i vladajući SPD kancelara Olafa Scholza što je u usporedbi s posljednjim ispitivanjima jedan posto manje.

Prema rezultatima tzv. Deutschlandtrenda ARD-a, demokršćanska Unija CDU/CSU bi s 29 posto osvojila najviše glasova. Vladajuća stranka Zeleni bi osvojila 15 a treća stranka u vladajućoj koaliciji, Liberalno-demokratska stranka (FDP) bi osvojila sedam posto.

Stranka Ljevica s četiri posto ne bi prešla izborni prag.

Predsjednik AfD-a Tino Chrupalla je rekao kako uspjeh njegove stranke počiva prije svega na protivljenju građana smjernicama politike vladajuće stranke Zeleni.

"Građani vide kuda vodi politika Zelenih: prema gospodarskom ratu, poskupljenjima i deindustrijalizaciji", rekao je Chrupalla.

On je istodobno rekao kako AfD nije puka protestna stranka kojoj se birači okreću samo zbog nezadovoljstva ostalim strankama.

"Nas sve više građana bira iz uvjerenja", rekao je Chrupalla.

Deutschlandtrend međutim pokazuje kako 67 posto birača AfD-a ovu stranku bira zbog nezadovoljstva ostalim strankama a samo 32 posto zbog stranačkog programa AfD-a.

Posljednjih mjeseci je AfD-u, posebice na istoku Njemačke, porasla popularnost što se povezuje sa sve većim brojem izbjeglica, ne samo iz Ukrajine nego ponovno iz zemalja poput Sirije i Afganistana.

Premijeri istočnih saveznih pokrajina prednjače i u svojim zahtjevima za strožom kontrolom granica i uvođenjem gornje granice broja izbjeglica što vlada odbija.

AfD je stranka osnovana prije deset godina kao stranka protivnika eura a popularnost joj je konstantno rasla nakon izbjegličke krize 2015./2016.

Mladež stranke se nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka zbog desno-ekstremnih tendencija a ostatak stranke trenutno ima status organizacije koja se nalazi na putu da bude stavljena pod prismotru.