promet

Krajem kolovoza i početkom rujna na autocestama više vozila nego lani

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2019 12:44
  • Objavljeno 02.09.2019 u 12:44
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Krajem kolovoza i početkom rujna na autocestama je ostvaren porast broja vozila i naplaćene cestarine, pokazuju podaci koncesionara Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) te Autoceste Zagreb-Macelj i Bina-Istre za razdoblje od 31. kolovoza do 2. rujna

Po podacima koncesionara HAC-a, na toj i autocesti Zagreb-Rijeka ukupno je u proteklom, zadnjem kolovoškom, a ujedno i prvom vikendu rujna, prometovalo 807,5 tisuća vozila ili 10,5 posto više nego u usporedivom lanjskom vikendu.

Naplaćeno je i više cestarine, odnosno 43,7 milijuna kuna bez PDV-a, što je 7,5 posto više nego u isto lanjsko vrijeme.

I na Istarskom ipsilonu, po podacima Bina-Istre, vozila za vikend ukupno je bilo 6,5 posto više nego lani odnosno 146,6 tisuća, pri čemu su u nedjelju, 2. rujna, zabilježili porast broja vozila od 17 posto, na 47,1 tisuću. Vozila je na toj autocesti bilo više i u petak 30. kolovoza, za 4,7 posto, a u subotu 1. rujna manje nego u usporedivom danu pošle godine, za 0,2 posto.

Autocestom Zagreb-Macelj, po podacima njezinog koncesionara, vozila je za vikend prošlo ukupno 106,6 tisuća ili 9 posto više nego lani, a najveći porast prometa vozila, od 18,4 posto, na toj su autocesti zabilježili u nedjelju 2. rujna, sa 33,2 tisuće vozila. Vozila je bilo više i u petak i u subotu, za 6,1 odnosno 4,5 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Porast prometa na autocestama za vikend, koji se poklopio s krajem kolovoza i početkom rujna, može se većim dijelom objasniti i završetkom glavnog, ljetnog dijela turističke sezone u Hrvatskoj, slijedom čega koncesionari autocesta u nastavku godine ne očekuju više tako prometno intenzivne vikende i tjedne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!