Posljednji udarni vikend

Velike prometne gužve diljem zemlje, u Splitu prosvjednici izazvali dodatne probleme

31.08.2019 u 16:54

Bionic
Reading

Glavni dio turističke sezone bliži se kraju, pa će ovaj vikend brojni domaći i strani turisti krenuti kući. Pojačan je promet na svim važnijim cestama, prije svega u smjeru unutrašnjosti. Između čvora Maslenica i južnog ulaza u tunel Sveti Rok u smjeru Zagreba povremeno se vozi usporeno u koloni, kod naplatnih postaja Lučko i Demerje u smjeru Zagreba trenutačno nema dužih čekanja

Zastoji i vožnja u koloni mogući su na autocestama A1, A2, A3 i A6, Jadranskoj magistrali, Istarskom ipsilonu, naplatnoj postaji Lučko, u trajektnim lukama te na graničnim prijelazima na izlazu iz zemlje, javlja HRT. Na graničnom prijelazu Macelj pojačan je promet vozila i na ulazu i na izlazu iz zemlje. Kolona je u oba smjera duža od kilometra, a na prelazak granice čeka se u prosjeku 30 minuta. Promet je pojačan i na autocesti Zagreb-Macelj, kod čvora Trakošćan.

Promet je pojačan na Krčkom mostu i to u oba smjera, no većih zastoja nema. Izlazi se u jednoj, a na otok se ide u 6 kolona. Velike su gužve na autocesti A1 u smjeru Zagreba, javlja HRT.

Otkazan je prosvjed oko 4.000 motociklista koji su trebali blokirati granične prijelaze, naplatne postaje i trajektne luke. Udruga "Karavana za život - bikeri na cesti" sinoć je priopćila kako su dobili dopis iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture te da su svi njihovi zahtjevi prihvaćeni i počet će se provoditi. Motociklisti traže zaštitne ograde na cestama, uvođenje novoga znaka "zahtjevna dionica za motocikliste", primjenu boja otpornih na proklizavanje pneumatika, bitumensku ispunu prometnice s posipom od kvarcnog pijeska te prekidanje prakse poskupljenja cestarine od deset posto u sezoni za motocikliste.

  • +2
Gužva na Lučkom Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Jedan od najprometnijih gradova je Split. U Zračnoj luci danas očekuju 27.000, a sutra još 25.000 putnika. Kroz trajektnu luku u dva dana proći će 80-ak tisuća putnika i 13.000 vozila. Gužve i zastoja zasad nema, a u slučaju potrebe uvest će se izvanredne linije.

'Više je pritisak s otoka prema kopnu, sve linije plove prema plovidbenom redu i samo smo jednu izvanrednu imali jutros u 8.45 prema Supetru', kazala je Jelena Lučić iz Jadrolinije.

  • +7
Velika prometna gužva prema splitskoj trajektnoj luci Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Ipak na križanju dviju ulica gdje se zbog izmijenjene prometne regulacije slijevaju sva vozila iz splitske luke, promet je oko 10.30 nakratko prekinut prosvjedom stanara Bačvica.

Upozoravaju da je riječ o lošem rješenju koje ne smije postati trajno jer su, kako tvrde, gužve veće, blokiran je jedini izlaz, sav promet s otoka preusmjeren je u jednu gradsku ulicu, manje je parkirališnih mjesta te je gradski prijevoz u potpunom kolapsu.

  • +15
Split: Prosvjed stanara GK Bačvice zbog nove regulacije prometa kroz trajektnu luku Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Otkad sam ja rođen priča se o tom tunelu koji će povezat Poljičku koja je državna cesta s Trajektnom lukom i automatski dvije trake omogućit će izlaz iz Trajektne luke, ali zato treba investicija', rekao je Bojan Ivošević iz Inicijative "Dnevna doza splitskog nerada".

'Pogledajte Zadar kako je s Gaženicom riješio problem, pogledajte Rijeku, Osijek. Svugdje se ulaže. Jedino naša vlast, a ista je vertikala, i na državnoj razini, ne poduzima ništa po tom pitanju', kazao je Tomislav Zaninović, predsjednik Vijeća GK Bačvice.