28.500 KUNA U DVA SMJERA

Kotromanović na skupocjeni izlet privatnim avionom, 'ko to more platit'?

  • Autor: Mario Duspara
  • Zadnja izmjena 04.10.2021 17:24
  • Objavljeno 27.11.2015 u 10:09
Ante Kotromanović

Ante Kotromanović

Izvor: tportal.hr / Autor: snimio čitatelj

Samo dan nakon što je 11. studenog u stanu Ante Kotromanovića na tajnom sastanku sa Zoranom Milanovićem kroz širom otvorene zavjese i obasjan svjetlima snimljen i tadašnji mostaš Drago Prgomet, ministar obrane dao se na put

Za razliku od predsjednika Vlade, koji bez objašnjenja i izvan protokola voli nenajavljeno skočiti na sastanke u policijskom helikopteru, Kotromanović se odlučio na osjetno skuplju varijantu.

Njega i obitelj na Lošinj je 12. studenog odvezao privatni zrakoplov Beechcraft King Air 90 u kojem let do lošinjske Zračne luke i natrag stoji ni manje ni više nego 28.500 kuna

Ministar je na put otišao bez službenog osiguranja, što je vidljivo i na fotografijama koje je tportalu ustupio čitatelj, inače spotter, odnosno fotoamater koji snima zrakoplove.

Kako je tportalu potvrđeno iz Ministarstva obrane, Kotromanović  je 'u navedenom periodu bio na privatnom putovanju i nije koristio ni sredstva ni resurse državnog proračuna'.

Na Lošinju je Kotromanović viđen u restoranu Veli Žal na ručku s Mihajlom Perenčevićem, hrvatskim poslovnim čovjekom s londonskom i moskovskom adresom koji je početkom godine u Jutarnjem listu otkrio kako je za ruske poslovne ljude iz Beta ulaganja vodio preuzimanje lošinjskog hotelskog diva Jadranka.

Što je to ponukalo ministra Kotromanovića na neobično razmetljiv let zrakoplovom na kratak obiteljski izlet i ručak s utjecajnim poslovnjakom? Čak i uz njegovu bogatu ministarsku plaću od 20.043,41 kunu mjesečno, koliko je prijavio povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, čini se neumjerenim potrošiti 28.500 kuna samo na prijevoz na skraćeni trodnevni izlet.

Ante Kotromanović Autor: snimio čitatelj, Izvor: tportal.hr

Ante Kotromanović Autor: snimio čitatelj, Izvor: tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: snimio čitatelj

Da je otvorio alat Hrvatskog autokluba za procjenu troška i vremena putovanja, lako bi uvidio da je mogao uštedjeti 27.700 kuna, da se odlučio na četverosatno putovanje automobilom koje u oba smjera s uključenom cijenom trajekta košta oko 800 kuna.
Ako je to putovanje primio kao dar ili je dobio značajan popust na istaknutu cijenu, time bi kršio zakon, jer dužnosnici ne smiju primati poklone u vrijednosti višoj od 500 kuna.

Odgovor na pitanje je li ministar Kotromanović platio put iz svog džepa, je li mu odobren kakav popust ili je 28.500 kuna platio netko drugi umjesto njega nismo uspjeli doznati ni od MORH-a, niti od Zračnog pristaništa Lošinj.

Naime, zrakoplov Beechcraft King Air, model 90 registarske oznake 9A-SET kojim je u oba smjera letio Kotromanović s obitelji upravo je u vlasništvu tvrtke Zračno pristanište Mali Lošinj d.o.o. koji ga koristi za prijevoz putnika na srednjim udaljenostima. Put na relaciji Mali Lošinj - Zagreb prema cjeniku stoji 14.250 kuna u svakom smjeru.

Trenutačno je lošinjski aerodrom u 39,49-postotnom vlasništvu Lošinjske plovidbe, država drži 18,79 posto, Grad Mali Lošinj 2,82 posto, a Radnik d.d. 7,82 posto. Vlasnik preostalog udjela od 31 posto su upravo hoteli Jadranka uz čije je poslovanje Zračno pristanište tijesno vezano. Štoviše, nakon investicijskog ciklusa od 30 milijuna eura, Hoteli Jadranka bit će većinski vlasnik Zračnog pristaništa Lošinj.
 
Prema pisanju Novog lista, ruski investitori iz Beta ulaganja, kojima je u preuzimanju većinskog vlasničkog udjela Jadranke pomogao Perenčević, zainteresirani su i za preuzimanje Uvale Kovčanje na samom ulazu u Mali Lošinj gdje se nalazi kompleks Ministarstva obrane. MORH je lokalitet prepustilo Državnom uredu za upravljanje imovinom (DUUDI) koji ih je ponudio potencijalnim ulagačima u akciji Projekti 100. Novi list navodi da je Ante Kotromanović i ranije viđan na Lošinju u razgovoru s potencijalnim ulagačima. Za zemljište od 400.000 kvadrata procjenjuju vrijednost od čak 100 milijuna eura.

Mihajla Perenčevića upitali smo zna li on možda nešto više o prirodi Kotromanovićeva skupocjenog leta do Lošinja, je li mu pozadina privatna ili poslovna te je li možda upravo Perenčević ugostio ministra. No do zaključenja teksta nismo to doznali, jer Mihajlo Perenčević nije odgovorio na upit tportala.

Ante Kotromanović Autor: snimio čitatelj, Izvor: tportal.hr

Ante Kotromanović Autor: snimio čitatelj, Izvor: tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: snimio čitatelj

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!