STARAC NESTAO 2004.

'Kosti iz šume čuvaju tajnu o nestanku moga oca'

26.06.2012 u 15:32

Bionic
Reading

'Moj otac nije nestao bez razloga, a mnogi dosadašnji potezi policije ne dokazuju samo aljkavost nego i zataškavanje cijelog slučaja', dio je reakcije Milana Kovačića iz Saborskog nakon što su u šumi nedaleko od mjesta pronađeni dijelovi kostura za koje sumnja da potječu od njegova oca Martina, koji bi danas imao 84 godine.

Iako je on i dalje na popisu nestalih, Kovačić sumnja da je riječ o ubojstvu.'Tog 4. prosinca 2004. otac mi je otišao u šetnju i tada mu se izgubio trag. Mjesto na kojem je pronađen udaljeno je oko sedam kilometara, a on je bio toliko bolestan i u poodmaklim godinama da sâm sigurno nije mogao otići toliko daleko.

Osim toga, odmah nakon nestanka organizirana je potraga u kojoj je sudjelovalo zaista mnogo ljudi. Korišteni su i psi. Mjestom gdje su pronađene kosti prošli smo u toj potrazi, lokacija je vidljiva i s ceste i tamo zasigurno nije bilo tijela. Očito je da ga je netko odvezao i bacio. Sve to policiji nije bilo dovoljno da posumnja na ubojstvo i krene u potragu za krivcem', ogorčeno je kazao Milan Kovačić.


Tvrdi kako je o tome više puta razgovarao s policajcima, uputio je i nebrojene dopise čelnim ljudima krim-policije, pa čak i nekim političarima. Zbog toga je spis vezan za njegova oca narastao na nekoliko kilograma. U nastojanjima da otkrije istinu o očevoj smrti, došao je do priča o organiziranim šumskim krađama sa šumskog kompleksa koji tamo nazivaju Opaljeni Grič – Kosa.

Taj dio, gdje su pronađene kosti, u pravcu je golemog vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju koji se prostire na čak 24.000 hektara. To je većinom šumsko područje koje su mnogi koristili za krađu drveta i za bogaćenje. Sumnja se da je starac nastradao u jednoj od takvih akcija. Njegovu sinu ipak najviše smeta inertnost policije s kojom se bori već godinama.

'Posljednji slučaj kap je koja je prelila čašu. Umjesto da sami riješe slučaj, do lokacije gdje se nalaze kosti došli su tek na dojavu radnika Šumarije. No, i kada su njihovi stručnjaci pokupili kosti, sâm sam ponovno otišao u šumu. Ne mogu vjerovati da smo pronašli još čak 17 kostiju. O tome kako policija radi, zaključite sami', rekao je Milan Kovačić.

U PU karlovačkoj informaciju o pronađenim kostima objavili su na svojim internetskim stranicama tek nakon novinarskih upita o slučaju. Osim da je u tijeku kriminalističko istraživanje, drugih informacija nema. U DORH-u čekaju razultate analiza Zavoda za sudsku medicinu.