NOVE NAPETOSTI

Kosovske vlasti vratile patrijarha Porfirija s granice, srpske vlasti bijesne: 'Tirani su ušli u anale povijesti'

26.12.2022 u 17:35

Bionic
Reading

Patrijarh srpski Porfirije vraćen je s prijelaza Merdare između Srbije i Kosova nešto poslije 14.30 sati. Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srpske vlade Petar Petković izjavio je kako je ovim Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom poprimilo neviđene razmjere

Nakon rutinske kontrole na kosovskoj strani, automobil patrijarha Porfirija i njegovih suradnika izdvojen je iz konvoja, a putnicima je rečeno da čekaju, javlja Radiotelevizija Srbije.

Patrijarhu Porfiriju nakon četrdesetominutnog zadržavanja nije dopušten ulazak na Kosovo, nakon čega se sa suradnicima vratio u središnju Srbiju.

Ravnatelj Ureda za Kosovo i Metohiju srpske Vlade Petar Petković potvrdio je da je srpskom patrijarhu Porfiriju Prištini zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

  • +14
Patrijarh Porfirije Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

"Njegova svetost je fizički vraćen s prijelaza Merdare. Time je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom poprimilo neviđene razmjere. Uskraćivanje prava poglavaru Srpske pravoslavne crkve, čovjeku koji propovijeda ljubav i mir, da ostane u svom domu u Pećkoj patrijaršiji, gdje se nalazi stoljetno sjedište srpskih patrijarha, zločin je kakvom moderna civilizacija nije svjedočila. Danas su albanski tirani ušli u anale povijesti', objavio je Petković.

Vlasti u Prištini zabranile su juče patrijarhu Porfiriju da otputuje u Pećku patrijaršiju. Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore u Prištini priopćilo je da je primilo zahtjev za dopuštenje trodnevne posjete (26. i 28. prosinca) patrijarha Porfirija. Odgovorili su da posjet može biti odobren tek kad se Srpska pravoslavna crkva ogradi od postupaka svojih pripadnika koji podržavaju barikade i kriminalne skupine na sjeveru Kosova.