jačanje napetosti

SPC tvrdi da je Kosovo Porfiriju zabranilo dolazak u Peć uoči Božića: Patrijarh je zaprepašten, ali ne odustaje od svoje namjere

25.12.2022 u 17:26

Bionic
Reading

Srpska pravoslavna crkva tvrdi kako su kosovske vlasti zabranile patrijarhu Porfiriju da otputuje u Pećku patrijaršiju uoči pravoslavnog Božića

Na službenim internetskim stranicama, Srpska pravoslavna crkva (SPC) objavila je i reagiranje patrijarha Porfirija ta tu zabranu:

'Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je sa zaprepaštenjem primio vijest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da putuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i višestoljetno sjedište Srpske pravoslavne crkve i manastir čiji je patrijarh iguman, odnosno starješina, uoči velikog blagdana Rođenja Kristova, koji slavi cijeli kršćanski svijet.

Patrijarh Porfirije ne odustaje od namjere da bogosluženje služi u Pećkoj Patrijaršiji i očekuje da se ova krajnje diskriminatorska odluka stavi izvan snage i da se ukine gaženje ljudskih prava i vjerskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u Pokrajini (na Kosovu, op. a.), na zemljištu svojih predaka, gdje je srpski narod živio neprekidno najmanje tisuću i petsto godina.

  • +14
Patrijarh Porfirije Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije moli Boga za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, gdje stoljećima zajedno žive', piše u objavi na službenim internetskim stranicama koju potpisuje Kabinet patrijarha Porfirija.