OSMANI U ZAGRBU

Kosovska predsjednica: Gradi se novi front za Rusiju na Zapadnom Balkanu

10.10.2023 u 21:25

Bionic
Reading

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani Sadriu, koja se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, dala je intervju za Dnevnik HRT-a. S njom je razgovarao novinar Gordan Žvanović

Komentirajući rastuće napetosti između Kosova i Srbije nakon napada na selo Banjska, Osmani kaže da ona ne bi rekla da je riječ o rastu napetosti između Srbije i Kosova, jer se onda govori o podijeljenoj krivnji.

'Riječ je o činu agresije koji je počinila Srbija. S jedne strane imamo jasnog agresora koji se služi paravojnim snagama i napao je teritorij Republike Kosova koja je žrtva tog napada. Prema tome ne možemo govoriti o nekoj podijeljenoj krivnji jer Kosovo ni na koji način nije dalo motiv za ovaj planirani napad', ukazala je predsjednica Kosova za Dnevnik HRT-a.

  • +10
Vjosa Osmani kod Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Slaže se da riječ o ozbiljnim optužbama, ali riječ je i o ozbiljnom činu.

'To je čin koji je usmjeren na anektiranje sjevernog dijela Kosova i to ne bi stalo na tome nego bi destabiliziralo čitavu regiju Zapadnog Balkana. Doista, zakoni o kojima govorim su jasni. Sjevernu brigadu i civilnu zaštitu srpska država otvoreno financira već neko vrijeme, a ponajviše posljednjih nekoliko mjeseci. Njihova obuka događala se u srpskim vojnim objektima i bazama, u Pasuljanskim livadama i u drugim vojnim bazama. O tome postoji i dokumentacija i snimljeni materijal. Srpska vojna industrija proizvela je oružje koje smo mi konfiscirali, a koje je pripadalo Sjevernoj brigadi i civilnoj zaštiti, nakon što je prije toga pripadalo samoj srpskoj vojski. Prema tome je lanac dokaza vodi do srpske vojske. A nadalje i sam Vučić je povezan s Milanom Radoičićem koji je vođa tog terorističkog napada', nabrojila je.

Slaže se i da Srbija doista nema koristi od tog napada, ali 'nažalost, srpsko vodstvo nije razumno i nema na pameti napredak Srbije, dugotrajni mir i stabilnost ove regije'. Naglasila je da Srbijom danas vlada mentalitet iz devedesetih.

A što očekuje od Hrvatske?

'Hrvatska je nastupila iskreno i otvoreno, svima jasno objašnjava što se događa u regiji i u tom smislu mi smo Hrvatskoj zahvalni na svim naporima koje je učinila na razini EU-a i na razini NATO-a. I predsjednik i premijer jasno su izrazili što misle o tome što se dogodilo i što se događa u regiji. I zato vjerujemo da Hrvatska može doista doprinijeti da nakon ovog čina agresije protiv države Kosova postoje mjere koje će natjerati Srbiju da ne ponovi ovakav čin agresije. Ako se sada izvuku, Kosovo neće ostati jedina njihova žrtva, nego je zapravo u opasnosti čitava regija i gradi se novi front za Rusiju na Zapadnom Balkanu', zaključila je Vjosa Osmani.

  • +3
Zagreb: Jandroković primio predsjednicu Republike Kosovo Vjosu Osmani Sadriu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL