ROĐENDAN SPLITSKOG HDZ-A

Kosor se priprema za predsjedničke izbore?

07.01.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Tradicionalna proslava rođendana splitskog HDZ-a trebala je označiti početak bitke za mjesto predsjednika stranke, na što su upućivale informacije da pozivnica nije poslana Darku Milinoviću i Božidaru Kalmeti, no dogodilo se suprotno: u Splitu se pojavio kompletan stranački vrh, osim Vladimira Šeksa i Andrije Hebranga, a s govornice su odjekivale fraze o jedinstvu i međusobnu uvažavanju

Istina, govorili su tek šefovi gradskog i županijskog ogranka Dujomir Marasović i Ante Sanader te predsjednica Jadranka Kosor dok su njezini protukandidati sjedili u prvom redu i slušali.

'Zašto nisam govorio? Zato što je tako odlučila predsjednica', komentar je Darka Milinovića nakon završetka svečane sjednice.

Zamjenik predsjednice HDZ-a, inače, privukao je pažnju kada je istrčao iz dvorane kako bi pomogao jednom starijem gospodinu kojemu je pozlilo u predvorju.

'Špricerov' obračun

Tko ne voli HDZ - ne voli ni Hrvatsku, kratak je sažetak stranačkog skupa u Splitu, na kojemu je posebna pažnja posvećena medijima. Prednjačio je Dujomir Marasović, po kojemu su hrvatski mediji 'u službi nove vlasti, jer krče put za isključivanje mozga hrvatskom narodu, nakon čega nastupa ova vlada'.

'Opcija koja se ne sviđa velmožima, pa bili to književnici, filozofi ili akademici, proglašava se ruralnom, primitivnom i antieuropskom, kao da ne bi trebala ni postojati. Mogu shvatiti privatni sektor, ali neprihvatljivo je da nekakvi 'Špriceri' (pretpostavlja se da je mislio na Zorana Šprajca, op. a.) daju lekcije hrvatskom narodu i za svoje privatne obračune koriste javnu televiziju koju svi plaćamo. Dosegli smo najnižu točku slobode medija, uključujući i komunizam', žestok je bio Marasović.

Posebno ga je naljutila 'strelica dolje' koju je zaradio u današnjem izdanju Slobodne Dalmacije: 'To nije napisala ta novinarka, nego je dirigirano iz jednog mjesta, jednog mozga i jedne organizacije. Što bi oni htjeli, da se vratimo u katakombe?! E, pa nećemo! A čak i ako se vratimo, iz njih ćemo kao kršćani izaći još jači!'

Dekapitacija Hrvata

Šef splitskog HDZ-a bio je pun prispodoba pa je protumačio da se u hrvatskoj javnosti stvara atmosfera kao da radnici jedva čekaju da ih se otpusti, vlasnici vikendica jedva čekaju novi porez, a banke također nestrpljivo žele nove poreze. 'To ni Staljin ni Goebbels nisu radili, oni žele dekapitizirati Hrvate!' zavikao je Marasović usporedivši Milanovićevu vladu s partizanima i komunistima.

'Tako su i partizani u ratu pričali da nakon pobjede nitko neće trebati kopati i raditi, nego da će na Biokovu posaditi orahe čiji će se plodovi kotrljati do Baške Vode i Makarske! A onda su uveli ekonomski i porezni teror pa su zemljoradnici na sto kilograma pšenice morali davati harač od 150 kilograma, a na tri ovce državi su morali davati četiri! Oni ne znaju ništa drugo nego uvoditi poreze, kao '46.', zaključio je Marasović.

I Ante Sanader bio je u formi: najprije je nekoliko minuta hvalio odvažne poteze Jadranke Kosor, pa se obrušio na ženske udruge koje ju nisu zaštitile od napada oporbe i medija, da bi potom apelirao na jedinstvo stranke.

'Stvara se atmosfera kao da ćemo se mi u HDZ-u skoro pa potući, a to bi nekima odgovaralo. Nećemo im dati povoda za to, svađe neće i ne smije biti! Svatko u stranci ima se pravo kandidirati, a umjesto da se oni bave nama - mi ćemo se baviti ovom vladom', najavio je Sanader.

Priprema za predsjedničke izbore

Uslijedio je znakovit govor Jadranke Kosor.

'Više nego ikad, nama u HDZ-u danas treba zajedništvo, mudrost i međusobno uvažavanje. Moramo se pripremati za europske i lokalne, ali i predsjedničke izbore', kazala je Kosor i time dala naslutiti vlastite ambicije.

'Još prošle godine rekla sam da ću se zauzimati za dodatno demokratsko ozračje u stranci, da se svatko može kandidirati na unutarstranačkim izborima, no uvijek netko mora pobijediti i netko mora izgubiti. No bitno je da svi moramo imati snage ostati u timu, HDZ-u, jer mi smo prije svega jedna velika obitelj', kazala je Kosor.

Potpuno neuobičajeno, najavila je da će se 'za dva do tri mjeseca vidjeti rezultati rada njezine vlade'. Najavila je da će se HDZ oštro usprotiviti uvođenju preza na imovinu, kao i objavi Registra branitelja, ali i da neće dozvoliti povlačenje tužbe protiv Srbije za genocid. 'Okupit ćemo istomišljenike i boriti se za nacionalne interese, jer u Hrvatskoj nije bio građanski rat. Bit će posla!' optimistična je Kosor.