JAVNI RADOVI ZA 15 MILIJARDI

Kosor predstavila 'New Deal'!

12.03.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas nakon sastanaka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da će država uskoro krenuti s novim investicijskim ciklusom teškim 14,6 milijardi kuna

Nekoliko javnih poduzeća, prema riječima premijerke, uložit će ove godine u kapitalne projekte oko 12,6 milijardi kuna, dok bi ministarstva sudjelovala s dodatne dvije milijarde kuna.

'Radi se od državnim tvrtkama od HEP-a do HAC-a, dok bi od ministarstava, među ostalima, sudjelovalo Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo regionalnog razvoja. Gradit će se nove škole, vrtići i ostalo', rekla je Kosor ne želeći precizirati o kakvim se točno kapitalnim projektima radi.

Premijerka je najavila i da će se ići u izmjene Zakona o radu te u rasterećenje poduzetnika kroz izmjene Zakona o komunalnim doprinosima (do 15. svibnja) i načina financiranja vodnog gospodarstva.

'Cilj nam je sačuvati radna mjesta, ali i otvoriti nova, prvenstveno za mlade ljude. Razgovarali smo i o problemu onih koji bez posla ostanu nakon 45-50. godine života. Uglavnom, ići ćemo s nekoliko novih mjera da bismo pojačali zapošljavanje', najavila je premijerka.

Vlada je s poslodavcima dogovorila da će se ići u izradu novog strateškog plana jer postojeći, koji se odnosi na razdoblje od 2006. do 2013, nije aktualan i trebao bi se prilagoditi 'zadaćama vremena'.

Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, rekao je da se konačno nešto pokrenulo i da su sve dosadašnje Vladine mjere mali koraci koji, kad se zbroje, mogu donijeti promjene.

'Očekujemo ovog proljeća pregršt novih Vladinih poteza i svježih inicijativa, tako da se do ljeta situacija preokrene i da svi možemo reći da vidimo svjetlo na kraju tunela', istaknuo je Kuštrak.

Vlada i HUP-ovci dogovorili su novi sastanak koji bi se trebao održati nakon Uskrsa.