ANTIRECESIJSKE MJERE S NEBA

'Kosor poručuje da nas iz krize može izvući samo Bog'

  • Autor: Neven Barković
  • Zadnja izmjena 09.08.2010 14:00
  • Objavljeno 09.08.2010 u 12:24
Kosor Sinj Crkva Josipović

Kosor Sinj Crkva Josipović

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric/Cropix

Nakon što je premijerka Jadranka Kosor jučer u Sinju izjavila kako se u crkvi Gospe Sinjske molila za izlazak Hrvatske iz krize, bio je to svojevrsni odjek ne tako davnog istupa ministra financija Ivana Šukera, koji je ustvrdio kako će Hrvatska iz krize izaći – uz Božju pomoć

Kako bi to točno Svevišnji trebao pomoći Hrvatskoj da izađe iz krize i šalje li se time poruka da smo u toliko dubokim problemima da nam može pomoći još samo intervencija s neba, pitali smo svećenika don Ivana Grubišića i politologa Damira

Grubišu.

Obojica smatraju da se radi o pokušaju populističke manipulacije, što Bogom, a što javnošću, koja se, barem deklarativno, većinom izjašnjava kao vjernička.

'Mislim da političari reagiraju sukladno onome što Crkva drži svojom profesijom, a to znači da se bez Boga ništa ne događa – ni dobro ni zlo. Podsjeća me to na nedavni poziv ruskog patrijarha koji je poručio Rusima da mole za kišu koja bi ugasila požare. Takve poruke spadaju u istu vrstu manipulacije Svevišnjim u rješavanju čisto zemaljskih problema koji zahtijevaju ljudsku stručnost i poštenje, a ne intervenciju odozgo', rekao nam je don Grubišić, pa dodao da se radi o pokušaju ubiranja poena od naroda 'koji navodno osjeća ili živi vjeru'.

Grubišić duhovito primjećuje da bi bilo najlakše kad bismo sve probleme mogli odagnati molitvom, ali je 'očito da taj recept ne vrijedi'.

'I baš kao što Biblija poziva, treba se obratiti i raditi drugačije. I zato sam ja za korjenite promjene u organizaciji i funkcioniranju države, jedino nas to može izvući iz duboke ekonomske, moralne i društvene krize. Političari sad sami vide koliko su griješili, ali ne žele to priznati. A tko nas je doveo u ovu situaciju nego oni?', pita se Grubišić.

Vrlo slično razmišlja i politolog Damir Grubiša, koji je odgovarajući na pitanja tportala prvo citirao francuskog katoličkog filozofa Jacquesa Maritaina, koji je rekao da u naše dnevne probleme ne smijemo uplitati Boga.

'Radi se o jednom očito populističkom triku koji bi trebao poslužiti da mobilizira ljude na sasvim krivim osnovama. Jedini pravi apel je apel na ozbiljnost, solidarnost i na zajedničko odlučivanje', smatra Grubiša.

'To je prilično defetistička poruka, barem je takav njezin smisao. Političari bi se trebali kloniti toga i svesti vjeru u privatne okvire. Ovako se šalje poruka da smo toliko duboko u krizi da nas još samo Bog može spasiti. To je manipulacija Bogom, prvi bi trebali reagirati biskupi koji bi trebali reći da je to bogohulno', zaključuje Grubiša.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi