(NE)POŠTIVANJE VLADINIH MJERA

Kosor najavila sankcije svima koji ne štede

04.08.2009 u 14:26

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da će neprekidno provjeravati poštuju li se i provode odluke Vlade o mjerama štednje i sankcionirati sve one za koje se pokaže da ih krše, te potvrdila da je donesena načelna odluka o produženju rokova izgradnje infrastrukturnih objekata i traženju novih načina njihova kreditiranja

ZAGREB - "Bit ću apsolutno rigorozna prema onima koji se striktno neće pridržavati odluka Vlade. Tko se toga neće pridržavati neće moći biti u timu", poručila je Kosor nakon što je u Vladi uručila ugovore korisnicima mjera poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja i mjera potpora projektima braniteljskih udruga.

Upitana za komentar o plaćama koje imaju čelnici HEP-a, a na temelju podataka koje je danas objavio jedan dnevni list, premijerka je odgovorila kako će se vidjeti tko je što radio i provjeriti sve što je u okviru vladinih odluka o mjerama štednje, odnosno uz odluke o zapošljavanju u državnoj upravi i javnim poduzećima, korištenje automobila i kartica.

Branitelji dolaze u Knin!

Kosor nije htjela komentirati pisanje jednih dnevnih novina da će diobranitelja bojkotirati sutrašnju kninsku proslavu Dana pobjede idomovinske zahvalnosti te Dan branitelja, te da se radi o političkomdogađaju. "To naprosto nije točno. Branitelji i braniteljske udrugesutra dolaze u Knin, mene to jako veseli i vjerujem da će to biti jednadostojanstvena proslava", rekla je premijerka.

"Štednja, štednja, štednja. Svi koji se toga nisu pridržavali, od trenutka kad sam ja predsjednica Vlade, naravno da će za to odgovarati", rekla je Kosor.

Vladino povjerenstvo za ceste, potvrdila je Kosor, mora donijeti konačni prijedlog onoga što će se graditi, odnosno od čega će se odustati. Neki se projekti prolongiraju, pa se tako Pelješki most prolongira do 2015., a dio novca će se utrošiti za izgradnju lokalnih cesta, dok se za neke traže novi načini kreditiranja, rekla je.

"Još se rade neke projekcije, ali načelna odluka je donesena, sve se produžava, ide se na traženje novih načina kreditiranja i ništa nije nedodirljivo", rekla je Kosor dodavši da će se na vladinom povjerenstvu konkretno odrediti sudbina svih projekta. "A taj se posao mora napraviti do izrade proračuna za 2010. koji je ključno mjesto u stabilizaciji financija", dodala je.

Ponovila je i da se radi popis svih automobila koji su nabavljeni iz državnog proračun, te da će se vršiti preraspodjele ukoliko se unutar jedne institucije pokaže potreba za novim automobilom, odnosno višak unutar neke druge. Dodala je da ne zna je li ministar financija Ivan Šuker nabavio novi automobil, kao što navode pojedini mediji. "O konkrentom slučaju ne znam i morate pitati Ministarstvo financija", rekla je.

Kosor je danas u Vladi uručila potpore za zapošljavanje za 66 braniteljskih zadruga kojih, istaknula je, sveukupno danas u Hrvatskoj ima 348.

"Do sada je u osnivanje zadruga ukupno utrošeno 30 milijuna kuna, a u njima radi gotovo četiri tisuće hrvatskih branitelja, plus još 2,5 tisuće kooperanata", naglasila je Kosor i čestitala braniteljima Dan pobjede, te im zahvalila na žrtvi koju su podnijeli u obrani domovine.

Zahvalili su joj član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja Petar Lovrić, te u ime branitelja-zadrugara Zvonko Sesar iz udruge "Eko pleter".