Kosor mijenja zakon o financiranju stranaka

Kosor mijenja zakon o financiranju stranaka

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.01.2010 14:12
  • Objavljeno 11.01.2010 u 13:41
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

U Vladi je danas održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije, a premijerka Jadranka Kosor, koordinatorica Povjerenstva, najavila je da će se u idućih deset dana osnovati radna skupina za izradu prijedloga zakona kojim bi se na jednom mjestu obuhvatila regulativa vezana uz financiranje političkih stranaka i nezavisnih kandidata (lista)

Banski su dvori priopćili da je predsjednica Vlade na sjednici Povjerenstva predložila da se izmijeni zakonodavstvo vezano uz financiranje političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

'U roku od deset dana osnovat će se radna skupina koja će izraditi prijedlog zakona kojim bi se na jednom mjestu obuhvatilo to područje koje je do sada reguliralo šest zakona', stoji u priopćenju.

Sukladno zaključku, radnu skupinu činit će predstavnici ministarstava uprave, pravosuđa i financija te Državnog ureda za reviziju i Državnog izbornog povjerenstva.

Na sjednici je, naime, predstavljeno izvješće 'III. krug evaluacije GRECO - inkriminacije i financiranje političkih stranaka', po kojemu je Hrvatska, sa 11 preporuka, među pet zemalja od ukupno 19 koje su završile III. evaluacijski krug, koje su dobile najmanje preporuka. Pet preporuka odnosi se na inkriminacije, a šest na financiranje političkih stranaka.

Premijerka Kosor pozvala je državna tijela koja to još nisu učinila da žurno dostave prijedloge za izradu Akcijskog plana suzbijanja korupcije, dok je javna poduzeća pozvala da dostave antikorupcijske programe.

Na sjednici je predstavljen rad Državnog ureda za reviziju te se razgovaralo o postupanju subjekata revizije po danim nalozima i preporukama tog Ureda s drugim institucijama.

Premijerka je tom prilikom pozvala sva tijela da učine maksimalne napore kako bi se što prije proveli napuci Ureda za reviziju.

Razgovaralo se i o planiranim aktivnostima Ureda za središnju javnu nabavu, osnovanog 12. studenoga prošle godine u cilju smanjenja korupcijskih rizika i ušteda u ovoj djelatnosti.

Na sjednici Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije bilo je riječi i o provedbi antikorupcijskog sata, u sklopu edukativno-promotivne kampanje Korupcija - to nisam ja, koji je održan u srednjim školama u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi