KRATKO PAMĆENJE

Kosor kao da se Barišića i ne sjeća

30.09.2010 u 16:51

Bionic
Reading

Mladen Barišić za premijerku Jadranku Kosor kao i da ne postoji, kao da je već izbrisan iz HDZ-a premda se to još nije dogodilo, pa je tako i današnju sjednicu Vlade započela bez ikakvog osvrta ili bar neke riječi o slučaju čovjeka kojega je jučer konačno smijenila s mjesta ravnatelja Carinske uprave

Šutnja oko Barišića, a i oko toga hoće li mu se pridružiti njegov prijatelj i bivši im voljeni vođa Ivo Sanader zasad vlada i među ostalim članovima kabineta koji su se danas pojavili u punom sastavu u Banskim dvorima.

U međuvremenu, ništa se novo nije moglo čuti ni oko provedbe Plana provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka, a na redu je bio mjesec rujan.

GOSPODARSKI OPORAVAK PO JADRANKI KOSOR

Kosor
je samouvjereno istaknula da se 'Program provodi uza sve poteškoće na koje Vlada nailazi, ali ih uspješno savladava', pa je podsjetila na nekoliko odluka koje se njoj čine najvažnijima.
'Izrađena je analiza uspješnosti najznačajnijih programa po kojima se dodjeljuju horizontalne potpore. Tu je i odluka o prodaji stanova, kodeks korporativnog upravljanja, kao posebno važan katalog investicijskih projekata od energetike do turizma te funkcionalna specifikacija za registar zaposlenika u državnoj i javnoj službi', nabrojala je Kosor.

Potom se bacila na konkretne brojke i navela da je 'robna razmjena s inozemstvom od siječnja do kolovoza 2010. porasla za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani te da uvoz pada. Vanjskotrgovinski deficit je u istom razdoblju manji za 21,1 posto, a izvoz u zemlje Europske unije veći je za 14,8 posto. Također, trgovina na malo u kolovozu je porasla za 4,1 posto nominalno, a 3,9 posto realno'.

KOSOR I ŠUKER OIB-OM GRAĐANIMA ŠTEDE ŽIVCE

Zadovoljstvo ovim brojkama nije krio ni još uvijek aktualni ministar financija i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, koji se posvetio objašnjavanju prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi

Njima se proširuje djelokrug rada Porezne uprave na poslove vezane uz osobni identifikacijski broj, čijim su uvođenjem stvoreni preduvjeti elektroničke razmjene podataka te se regulira međuinstitucionalna, informatička razmjena podataka.

Izmjenama se precizno regulira uvjete i način informatičke razmjene podataka među javnopravnim tijelima, a za to će Porezna uprava sklapati posebne sporazume s drugim državnim tijelima o suradnji te protokol o razmjeni podataka.

Šuker je istaknuo da će 'puna primjena OIB-a uslijediti od 1. siječnja 2011. i kao takav će biti jedan od najsnažnijih alata u borbi protiv korupcije, ali i nelikvidnosti. Tako će biti vidljivo i je li netko vlasnik ili suvlasnik neke tvrtke koja ne plaća poreze, pa kao sankciju neće moći otvoriti novu tvrtku i to ponoviti'.

'Ne bi se, dakle, trebalo dogoditi repriziranje situacije u kojoj je blokirano 20.000 tvrtki kao gotovo 60 posto od 25 milijardi kuna, pa svi trebaju ažurirati podatke', kazao je Šuker i dometnuo da će pomoću pune primjene OIB-a biti moguće i provjeriti odgovara li imovina primanjima.

S time se oduševljeno složila i Kosor, dodavši da se OIB-om 'građanima štedi novac živci i vrijeme kao snažnim antikoruptivnim oruđem i oružjem, jer kad profunkcionira u svoj punini, sasvim sigurno mnoge stvari isplivat će na površinu i omogućiti da institucije pravne države obave svoj posao'.

RACIONALIZACIJA DRŽAVNIH ODVJETNIŠTAVA

Vlada je Saboru poslala i prijedlog izmjena Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava koji slijedi logiku racionalizacije županijskih sudova, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objavio je da se izmjenama predlaže smanjivanje županijskih državnih odvjetništava sa sadašnjih 21 na 15 njihovim pripajanjem.