POVJERENSTVO ZA INU ZAVRŠILO S RADOM

'Kosor je držala i penjala se po Sanaderovim lojtrama'

15.10.2010 u 13:51

Bionic
Reading

Istražno Povjerenstvo za privatizaciju Ine nakon šest mjeseci rada i ispitivanja brojnih svjedoka predstavilo je dva različita zaključka. Oni su uglavnom utemeljeni na stranačkoj pripadnosti članova Povjerenstva, čiji se stavovi nisu promijenili od početka rada. Prihvaćen je zaključak većine, odnosno HDZ-a, a prije toga Povjerenstvo su iskoristili kao arenu za niz političkih prepucavanja

Kao što su tvrdili i na početku rada Povjerenstva, tako su i danas u zaključku SDP-ovi i HNS-ovi članovi tvrdili da je privatizacija Ine iz 2003. godine kada su oni bili na vlasti provedena javno i da su o tome obavijestili Hrvatski sabor. Odgovornost, kao i u početku rada Povjerenstva, prebacuju na HDZ-ovu Vladu koja je nastavila postupak privatizacije od 2004. godine.

Oporba je u zaključku predbacila HDZ-ovoj Vladi da nije štićen interes Hrvatske jer su, tvrdi SDP-ov Gordan Maras, MOL-u dali stopostotna upravljačka prava nad Inom, što potvrđuju izvješća na mađarskoj burzi. 'Svi bježe od tog ugovora kao vrag od tamjana! Da je sve dobro kao što vi tvrdite, zašto bi ministar financija Ivan Šuker demantirao da je znao za kakav ugovor diže ruku na Vladi, zašto bi premijerka Jadranka Kosor sve demantirala, zašto se HDZ onda ne hvali s tim dobrim poslom ako je dobar za Hrvatsku. Mi smatramo da nije i dali smo smjernice kako treba sada postupiti', rekao je Maras.

Oporba u svom zaključku traži da Vlada pokrene postupak izmjene štetnog ugovora s MOL-om u odredbama koje se odnose na upravljačka prava Ine i 'zadržana pitanja', a posebno odredbe koje reguliraju raspolaganje imovinom Ine. Također traže da se sva dokumentacija pošalje DORH-u te da ih DORH izvijesti o rezultatima svoje istrage u roku od 90 dana.

Maras je odgovorio premijerki Jadranki Kosor
koja je jučer rekla da SDP 'drži lojtre Ivi Sanaderu u nastojanju da sruše Vladu' i rekao: 'Smiješno je da takva optužba dolazi od Kosor koja ne samo da je Sanaderu držala godinama lojtre, nego se po njima i penjala. Ona se očito boji da će izgubiti poziciju premijerke i zato od nje dolaze nebulozne izjave. Pa ona je govorila stalno - kud Ivo, tud i ja! Boji se SDP-a, a SDP ne zanimaju sukobi unutar HDZ-a i neka nas Kosor time više ne opterećuje. Mi želimo da ova Vlada ode što prije, ne zato što se Sanader vratio, nego zato što ova Vlada radi sve veću štetu državi.'

HDZ-ovci su se pobunili zbog kritiziranja svoje šefice, posebno Ana Lovrin koja je Marasu rekla da može izaći van ispred Sabora davati kakve god izjave želi, ali da se na Povjerenstvu treba držati teme. Boris Kunst zatražio je opomenu za Marasa i nastavio obrazlagati zašto smatraju da je za sve kriva privatizacija u vrijeme SDP-ove Vlade koja je 2003. godine dala prevelika prava MOL-u. Kunst kaže da je privatizacija provedena na 'krajnje netransparentan način'.

'Vlada nije prodala nijednu dionicu, a morala je omogućiti da zaposlenici kupe dionice i Fondu branitelja je morala omogućiti dionice, ali to nije bilo u Vladinoj moći', branio je Kunst privatizaciju u vrijeme HDZ-a kada je MOL na burzi kupio dionice od zaposlenika i branitelja i tako postao većinski vlasnik Ine.

'Tko smo mi da zadužujemo Vladu?! To treba Sabor, a ne mi!', rekao je Kunst na prijedlog SDP-a da se Vlada zaduži da promijeni ugovor s MOL-om. To je izazvalo smijeh SDP-ovih zastupnika koji su ga ispravili i podsjetili da njihov zaključak ionako ide na glasovanje u Sabor.

SDP-ov Josip Leko kaže da ovakva rasprava nema smisla i da su zastupnici iz HDZ-a u zaključcima imali jedinu zadaću obraniti Vladu Jadranke Kosor da nije sudjelovala u privatizaciji Ine. 'Ustavna obveza Vlade je da snosi odgovornost i da odlučuje, a ona je odlučila o tome, odgovorna je i premijerka Kosor!', podsjeća Leko i čudi se kako HDZ u zaključcima odbacuje odgovornost Vlade.

'Imamo različite naočale i ja sam za to da osnujemo novo povjerenstvo o zaključcima', rekao je Leko i izazvao smijeh prisutnih. 'Ja ne želim više razgovarati o zaključcima jer sve ovo nema nikakve veze sa svjedočenjima', zaključio je Leko, a HDZ-ova Ana Lovrin ga upozorila da ne ismijava rad Povjerenstva.

'Zbog čega su nekome dana veća upravljačka prava, nije utvrđeno na ovom Povjerenstvu, nismo to jednostavno mogli utvrditi', rekla je Lovrin. Povjerenstvo je, podsjetimo, sazvano upravo iz tog razloga - da se utvrdi tko je odgovoran za MOL-ovu prevlast nad Inom.

HDZ-ov Josip Salapić ustvrdio je da se oni očito ne mogu dogovoriti i da bi na glasovanje u Sabor trebali ići odvojeni zaključci kako bi javnost sama donijela prosudbu. Maras se pita zašto se ne bi ipak složili oko zaključka i ponavlja da je smiješno 'da Kosor optužuje SDP, a držala mu je lojtre i penjala se po njima'.

Kunst mu je uskočio u riječ i rekao da 'njegova oda nemira' nema veze s radom Povjerenstva, a Salapić je Marasa nazvao nepristojnim, dok je njemu Maras predbacio da ima ulogu 'flastera na mikrofonu' jer mu je isključio mikrofon.

Besmislenu raspravu prekinula je predsjednica Povjerenstva iz SDP-a Dragica Zgrebec i rekla da nakon šest mjeseci 'normalnog rada danas nije trenutak za ovakva prepucavanja'. 'Istražno povjerenstvo je političko tijelo koje mora odražavati sastav parlamenta, mi smo tu da ispitamo rad tri vlade, i tu je više prisutna politika nego same činjenice, i to vidite. Mi nismo sud da bismo nekoga okrivljavali i donosili zaključke koji bi mogli značiti kaznenu odgovornost', opravdala je ovakve zaključke Zgrebec.

Na kraju su svi pojedinačno zaključili da istupaju iz rasprave. Tako je Kunst na kraju rekao da više ne želi sudjelovati u ovom 'labuđem pjevu' jer rasprava služi za dnevnopolitičke svrhe

Dva sata kasnije besmislena rasprava postala je još besmislenija jer su s jednim glasom razlike prihvaćeni zaključci HDZ-a i HSS-a. Naime, oni u Povjerenstvu imaju jednu osobu više, a zaključci se donose običnom većinom. Time je završen rad Istražnog povjerenstva za privatizaciju Ine.