PREMIJERKA U KNINU

Kosor: Investicijski ciklus se pokrenuo

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2011 18:45
  • Objavljeno 15.03.2011 u 15:14
Kosor, Kalmeta, Knin

Kosor, Kalmeta, Knin

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u Kninu otvorila radove na izgradnji novih proizvodnih pogona Tvornice vijaka, u koje će se uložiti 25 milijuna eura, a zaposlit će 350 novih radnika

Novi proizvodni pogoni, koji će biti završeni u idućih godinu dana, bit će uz sadašnju Tvornicu vijaka u Kninu koja je u sastavu grupacije DIV iz Samobora čiji je vlasnik obitelj Tomislava Debeljaka.

Premijerka Kosor je istaknula kako je izgradnja novih proizvodnih pogona od iznimne važnosti za Knin, naglašavajući kako ovaj projekat potvrđuje vrijednosti i načela za koja se zauzima Vlada, a to je da da treba podržati investicijski ciklus, što se upravo ovdje događa investiranjem 25 milijuna eura.

'Investicijski ciklus se pokrenuo, a sutra ćemo predstaviti neke nove projekte', najavila je premijerka ističući kako je temeljni cilj Vlade potpora svima onima koji otvaraju nova radna mjesta.

U tom smislu, napomenula je, u jednom se dijelu zajedno radilo kako bi se uklonile prepreke za izgradnju novih proizvodnih pogona Tvornice vijaka u Kninu, koje su, kako je rekla, katkad neshvatljive.

'Postoje oni koji drže da su sebi najvažniji, a ne zanima ih ni ulaganje, ni proizvodnja, ni otvaranje radnih mjesta i to se moglo iščitati upravo na ovom projektu (u Kninu) oko one nevjerojatne činjenice da su neki tvrdili kako ovdje postoji potok, a potoka nije bilo', rekla je govoreći o preprekama za početak izgradnje novih proizvodnih pogona Tvornice vijaka u Kninu.

Naglasila je kako Vlada radi na uklanjanju barijera, predrasuda i prepreka za novi investicijski ciklus u Hrvatskoj.

'Svi se moraju držati zakona i raditi u skladu sa zakonima, ali zakone treba prilagoditi stvarnom životu i poštivati ih na taj način da se omogući onima koji žele raditi, i koji imaju volje, sredstava, cilj i ideju, da to mogu i ostvariti', kazala je.

Dodala je kako će izgradnja novih izvozno orijentiranih proizvodnih pogona Tvornice vijaka u Kninu pojačati napore da poraste izvoz.

Pritom je navela kako je u prošloj godini hrvatski izvoz porastao za više o 18 posto, a na početku ove godine za 5,4 posto.

Naglasila je da će Vlada i dalje biti uporna u postizanju rezultata koji su, kazala je, 'već vidljivi, ali kako bi oni bili i vidljiviji u gospodarskom oporavku zemlje'.

Premijerka Kosor pozvala je da se ne posustaje u novim projektima navodeći primjer vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka i rekavši kako se treba boriti na način kako on to čini novim projektom u Kninu, ali i u velikom i važnom projektu Brodosplita, gdje se DIV angažirao u restrukturiranju tog brodogradilišta, što je nedavno Europska komisija ocijenila pozitivnim.

Predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak zahvalio je Vladi i posebice premijerki Kosor na potpori za njegov novi projekt u Kninu. Zahvalio je na potpori i gradonačelnici Knina Josipi Rimac.

Istaknuo je kako će novi proizvodni pogoni biti u potpunosti izvozno orijentirani, a to znači da će se izvoz godišnje povećati za 100-tinjak milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi