TKO BI SEDLAO MRTVOG KONJA?

Kosor: Ili HSLS, ili MMF

09.10.2011 u 18:38

Bionic
Reading

'Ili HSLS ili MMF', poručio je danas HSLS-ov tim na čelu s predsjednikom stranke Darinkom Kosorom prezentirajući svoj gospodarski program za parlamentarne izbore malim i srednjim poduzetnicima, medijima i stranačkom članstvu u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu

'Naš je program za sve one koji misle drugačije', rekao je Kosor i poručio biračima koji ne znaju za koga bi glasali i kojih je 40 posto, da imaju za koga jer, kako naglašava, u Hrvatskoj danas postoje samo dvije političke opcije - HSLS i sve druge političke stranke.

'Danas šaljemo jasnu poruku - nismo svi isti. Mi smo napravili program koji daje nadu da Hrvatska sutra neće biti Grčka i koji neće donijeti sniženje kreditnog rejtinga Hrvatske i povećanje kamata za građane, gospodarstvo i državu' kazao je Darinko Kosor ocjenjujući da je HSLS-ov program - program istine o hrvatskom gospodarstvu i reformama koje se moraju provesti da bi izašli iz krize.

'Istina je - želimo smanjiti javnu potrošnju, ukinuti županije, želimo smanjiti broj djelatnika u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i državnim tvrtkama. Želimo da socijalnu naknadu primaju samo siromašni i socijalno ugroženi, a želimo i drugačiji sustav poticaja i subvencija u gospodarstvu. Zašto tu istinu ne smiju govoriti druge političke opcije?' rekao je Kosor.

Cilj HSLS-a je, navodi, zaposliti 100.000 ljudi koji su ostali bez posla i to u malo i srednje poduzetništvo, a ne u općine, gradove ili županije niti u državne agencije i korporacije.

Želimo napraviti i nešto za one s najmanjim plaćama te podići ljestvicu za oslobađanje plaćanja poreza na dohodak s 1800 na 3000 kuna, a jedini predlažemo i jedinstvenu poreznu stopu od 23 posto da bi smanjili presiju na porezni upravu i na plaće srednjeg sloja, koji želimo obnoviti, kazao je Kosor.

Naglasio je i da više proračunskog novca žele izdvojiti za obrazovanje i znanosti te povećati broj visokoobrazovanih na 20 posto kako bi, napominje, vladali svojom domovinom umjesto da nas neki pretvaraju uslužno osoblje. ' EU, zemlji slobodnih, ne želimo biti kmetovi' dodao je.

Također je naveo da HSLS želi manje zaposlenih u državnoj upravi i samoupravi koje, kaže, trebaju biti profesionalne i kvalitetne te državu koja će već 2013. biti organizirana u pet jakih regija kao što je to povijesno uvijek bila.

Gospodarski program HSLS-a danas su predstavili i drugi vodeći članovi HSLS-a.

Glavni HSLS-ov ekonomski strateg Josip Budimir je ustvrdio da se dosad bezuspješno pokušavalo restaurirati jedan koncept gospodarskog razvoja koji je preživljen i iscijeđen te ne jamči održivost. 'Od sedlanja mrtvog konja više nema koristi' zato, dodaje, HSLS neće inzistirati na širenju iluzija nego na rješavanju realnih problema posebno u segmentu regionalne politike pri čemu će posebnu pažnju posvetiti razvitku konkurentnih sposobnosti, smanjenju nelikvidnosti i poticanju investicija.

Jasminko Umičević, savjetnik predsjednika za energetiku, naglasio je da je HSLS-u reforma energetskog sektora posebno područje interesa te naveo da će uključiti privatni kapital u financiranje projekata koji će omogućiti daljnji razvoj energetskog sustava, a cijene energenata postaviti na tržišnu razinu, s tim da će ugroženim kategorijama stanovništva podmiriti troškove potrošnje električne energije do 1000 kWh godišnje. Hrvatskoj će osigurati utjecaj u upravljanju Inom, sukladan vlasničkom udjelu, a neće dozvoliti smanjenje udjela Hrvatske u vlasništvu Janafa ispod 75 posto, dodao je.

'Hrvatskoj treba strategija preživljavanja s vizijom' kazao je predsjednik HSLS-ova odbora za obrazovanje i znanost Velimir Srića i naglasio da je ulaganje u znanje uvijek najbolja investicija pa HSLS želi vidjeti Hrvatsku kao regionalnog lidera društva znanja upravljanja.

Iz HSLS-a su poručili kako njihov program 'nudi krv, znoj i suze, ali na kraju i pobjedu' u vremenu koje, kako ističu, nije za politički oportune nego za politički odgovorne.