BLAGOSLOV DON IVANA

Kosor i Gabrić očekuju da im se pridruži Jurčić

12.04.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Čelnici Partnerstva hrvatskog centra Nikica Gabrić i Darinko Kosor predstavili su danas u Splitu listu kandidata br. 12 rekavši da se rado o časnim i stručnim ljudima, koji će u Europskom parlamentu odlično zastupati hrvatske interese i zalagati se za smanjenje nezaposlenosti, a ujedno poslati poruku Hrvatskoj kako su sposobni okupiti ljude koji će znati rješavati probleme i sastaviti stručnu vladu

Na skupu održanom u foyeru splitskog HNK govorili su nositelj liste predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor

Na listi je 11 kandidata Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za Rijeku te nestranačkih osoba, a Gabrić je naveo i strukturu: tri sveučilišna profesora, četiri inženjera, dva pravnika, pet žena, pet poduzetnika, te predstavnici nacionalnih manjina.

'To je lista koja šalje poruku i prema Europi, ali i prema Hrvatskoj da su Nacionalni forum i njegovi partneri spremni za dijalog s ljudima koji drugačije misle, ali da u tom dijalogu moraju sudjelovati ljudi koji su stručni, etični, pošteni i spremni odustati od dijela svojih interesa da bi mogli pronaći zajedničke', rekao je.

Smatra da ni jedna stranka pojedinačno ne može riješiti probleme društva te će se zalagati za konsenzus oko pet bitnih reformi u Hrvatskoj: zdravstva, obrazovanja, mirovinskog sustava, teritorijalnog ustroja, izbornog i političkog sustava jer drži da bez njih nema ni ekonomske reforme.

Kritizirao je aktualnu vlast zbog toga što nisu iskoristili mogućnosti EU fondova. Rekao je kako ministar gospodarstva Tihomir Jakovina nije poslao prijedloge kako bi Hrvatska dobila gotovo stopostotnu bespovratnu pomoć za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Slavoniji, podsjetio da ministar fondova EU Branko Grčić nije imao softver za povlačenje novca, te ustvrdio da će novac koji je Hrvatska iz EU fondova dobila za obnovu željeznica morati vratiti jer sada ukidaju linije.

Rekao je da bi političari nad kojima je državno odvjetništvo pokrenulo neki postupak odmah trebali podnijeti ostavke na svoje funkcije i najavio deklaraciju Etički kodeks i izjavu da će ako se ikada nađemo u takvoj situaciji odstupiti sa funkcije. Napomenuo je kako je u Hrvatskoj jedina osoba koja je podnijela moralnu i političku odgovornost Ana Stavljenić Rukavina koja je podnijela ostavku na mjesto ministrice zdravlja iako osobno nije bila kriva za aferu Baxter.

Na novinarski upit kako danas Hrvatska 'stoji' u Europskom parlamentu Gabrić je odgovorio kako su EU agencije istražile i utvrdile da su hrvatski zastupnici Andrej Plenković, Davor Ivo Stier Tonino Picula dobro obavljali posao, druga skupina od pet zastupnika je djelomično zadovoljila kriterije, dok su ostatak bili 'spavači'. To znači da hrvatska politička scena ima vođe koji ne vole ljude koji pokušavaju ostvariti suradnju već one koji će držati svoje glasače u odvojenim blokovima, rekao je.

'To što oni rade nije dobro jer vrijeme je da shvatimo kako odgovorni političar radi u korist svoje države, a ne samo u korist svoje stranke', zaključio je Gabrić.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor je rekao kako se u slučaju udruživanja s Nacionalnim forumom radi o prirodnoj koaliciji jedine dviju stranaka koje se deklariraju kao centar. Naše su odrednice, rekao je, stručnost kandidata, kako bi sutra na državnim izborima imali stručnu a ne partijsku Vladu; te nacionalno pomirenje.

Očekuju jedno mjesto u Europsko parlamentu. Kosor je procijenio da će ostale grupacije osvojiti tri ili četiri mandata, a da će HDZ-u i SDP-u ostati samo sedam mandata što bi, rekao je, bila velika poruka i uspjeh.

'Očekujemo i u pregovorima smo da nam se priključi Ljubo Jurčić i njegov Novi val-stranka razvoja. Na parlamentarnim izborima bismo mogli imati između 10 i 15 posto podrške', kazao je na kraju Darinko Kosor.