REPRESIJA PREMA MEDIJIMA

Kosor i 'ekipa' u kontroli štete uz Bajićevu pomoć

Bionic
Reading

Osim što je izmjenama kaznenog zakonodavstva odlučilo vratiti represiju prema medijima što je uočio Večernji list, Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo je izvještaj o radu tajnih službi za 2010. te zaključilo da sva nadležna tijela RH trebaju biti angažirana oko rješavanja slučaja Purda

Vijeće za nacionalnu sigurnost zaključilo je da su 'sva nadležna tijela Republike Hrvatske obvezna i nadalje u okviru Ustava i zakona pomoći u rješavanju slučaja Tihomira Purde i drugih hrvatskih branitelja, protiv kojih se vode kazneni postupci pred nadležnim tijelima drugih zemalja', priopćio je večeras Vladin Ured za odnose s javnošću.

Na sjednici Vijeća, održanoj popodne, također je prihvaćeno Izvješće o radu sigurnosno-obavještajnih agencija za 2010. godinu, piše u priopćenju, ali je ostalo nepriopćeno jesu li se možda predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor dogovorili o imenovanju Ognjena Preosta zamjenikom ravnatelja Vojne sigurnosne agencije.

Zanimljivo je, međutim, kako Vijeće drži da objavljivanje sadržaja dokaznih radnji u predmetima u kojima je istraga u tijeku, ugrožava kazneni postupak i otežava dokazivanje kaznenih djela u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u cjelini, i stoga podržava inicijativu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za izmjenu članka 231. Zakona o kaznenom postupku, koji se odnosi na zaštitu tajnosti istražnog postupka, ističe se u priopćenju.

U tom se grmu izmjene, međutim, skriva HDZ-ovski zec, naime, kako je primjetio Večernji list, Vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo je zapravo u kazneno zakonodavstvo vratiti represiju prema medijima, i to zato jer iz USKOK-a cure informacije o istrazi protiv bivšeg premijera i HDZ-ovog voljenog vođe Ive Sanadera i njegovih bliskih suradnika, koje su sve, samo ne ugodne po HDZ.

Premda članak 231. ZKP-a govori da je istraga tajna, no predviđa mogućnost da u slučaju opravdanog interesa javnosti ili drugog razloga, a pod uvjetom da to ne šteti postupku, tijelo koje vodi istragu može odlučiti da pojedina dokazna radnja ne bude tajna, Večernjak zaključuje kako je izvjesno da je pala odluka za uvođenjem represije u izvještavanje o najvažnijim postupcima za korupciju u kojima je država opljačkana za milijunske iznose. A zna se čija se imena i članovi koje stranke u tom kontekstu spominju.

INFORMACIJE O SITUACIJI U LIBIJI

Članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost su informirani i o situaciji u Libiji.

Nadležna državna tijela Republike Hrvatske će i nadalje poduzimati sve aktivnosti te ostvarivati međunarodnu suradnju kako bi zaštitili živote i imovinu te zajamčili sigurnost i evakuaciju hrvatskih državljana iz Libije i svih drugih kriznih žarišta, navodi Vladin Ured za odnose s javnošću.