ZARAŽENI ŠEFOVI

Koronavirus ušao u najvažniju policijsku agenciju Bosne i Hercegovine

17.04.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa u Bosni i Hercegovini, u kojoj je do petka potvrđeno nešto manje od 1200 slučajeva zaraze, ima linearan rast, no nakon "proboja" u zdravstveni sustav ugrozila je i funkcioniranje najvažnije policijske agencije u BiH.

Dužnosnici u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija je zadaća borba protiv najtežih oblika kriminala i terorizma, u petak su potvrdili kako im je zaražen još jedan zaposlenik, što je već treći takav slučaj u SIPA-i.

Portak Klix tvrdi kako je zaražen šef kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e, a ranije je infekcija virusom SASR-CoV-2 potvrđena kod šefa odjela za istraživanje ratnih zločina te kod voditelja sarajevskog područnog ureda agencije.

"Nemaju jačih simptoma. Prvozaraženi i trećezaraženi su u kućnim izolacijama, dok drugozaraženi pripadnik SIPA-e živi na Palama i zbog postupka u Republici Srpskoj mora u karantenu", kazao je za portal "Dnevnog avaza" glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Zbog kontakta sa zaraženim dužnosnicima SIPA-e veći broj drugih zaposlenika, koji su s njima bili u kontaktu, morao je biti podvrgnut testiranju, a Miladinović je kazao kako će u narednih pet do sedam dana biti jasnija slika o tome ima li i među njima zaraženih.

Nije komentirao utječe li i kako širenje zaraze koronavirusom na funkcioniranje krovne policijske agencije u BiH koja ima više od 450 zaposlenih.

U BiH i dalje problem jedinstvenih podataka za cijelu zemlju

Precizne informacije o tome koliko je točno testiranih i zaraženih osoba u BiH teško je dobiti u realnom vremenu jer ih svaka razina vlasti objavljuje zasebno, no prema podacima koje je prikupilo Ministarstvo civilnih poslova BiH do petka je u cijeloj zemlji, koja ima oko 3,5 milijuna stanovnika, provedeno nešto manje od 15 tisuća testiranja, dok je oko 13 tisuća osoba pod pojačanim nadzorom zbog sumnje na moguću zarazu koronavirusom.

  • +7
Koronavirus u BiH Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Broj smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa zarazom koronavirusom je 45.

Krivulja koja pokazuje broj zaraženih kontinuirano raste od 5. ožujka, no s iznimkom 7. travnja, kada je u jednom danu broj novozaraženih bio veći od 80, u ostalim danima prosječni je broj novozaraženih bio oko 30.

Blagi znaci popuštanja epidemije zabilježeni su i u Banjoj Luci, koja je svo vrijeme najveće žarište zaraze s gotovo 290 zaraženih, skoro četvrtinom ukupnog broja u cijeloj državi. Tamo su se nakon više od mjesec dana "susrele" krivulja koja pokazuje broj novozaraženih i broja oporavljenih što je gradonačelnik Igor Radojičić opisao kao "mali razlog za optimizam".

  • +7
Epidemiolozi iz Rusije stigli u Banja Luku Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

U Federaciji BiH zadovoljni su načinom na koji kontroliraju epidemiju, s prosječno 32 osobe kod kojih se dnevno u tom entitetu potvrdi zaraza.

"S tim sada možemo biti apsolutno zadovoljni, ali to ne znači da se možemo opustiti", kazao je pomoćnik entitetskog ministra zdravstva Goran Čerkez dodajući kako je kontrola nad širenjem epidemije rezultat poduzetih mjera, a ne činjenice da virus slabi.

U BiH za sada ne razmišljaju ozbiljnije o popuštanju restriktivnih mjera koje bitno ograničavaju slobodu kretanja stanovništva.

Vlasti u RS čak su od petka uvele cjelodnevni policijski sat u tom entitetu, koji će trajati do ponedjeljka ujutro, a cilj im je spriječiti okupljanje ljudi u povodu pravoslavnog Uskrsa koji se proslavlja 19. travnja.