PANDEMIJA

Koronavirus u svijetu usmrtio 202.994 osobe, države nastavljaju ublažavati mjere izolacije

26.04.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Covid-19 usmrtio je 202.994 osoba u svijetu od prosinca kada se bolest pojavila u Kini, navodi agencija AFP na temelju službenih podataka u nedjelju do 13 sati i donosi pregled nekih mjera koje vlade poduzimaju u vezi s pandemijom.

Više do 2,9 milijuna zaraženih dijagnosticirano je u 193 zemlje i teritorija. Sjedinjene Države službeno su najviše zahvaćene s 53.934 umrlih i gotovo 940.000 inficiranih. Slijedi Italija s 26.384 umrlih, Španjolska s 23.190 preminulih te Francuska s 22.614 i Velika Britanija s 20.319 žrtava.

Britanski podaci nisu, međutim, potpuni jer ne obuhvaćaju i umrle u domovima za starije i nemoćne u kojima su, prema izjavama nadležnih u tom sektoru, umrle tisuće osoba.

Razmjerno broju stanovnika, Belgija ima najvišu smrtnost - 612 mrtvih na milijuna stanovnika. Prema tom mjerilu Belgija je ispred Španjolske s 496 umrlih, Italije s 436, te Francuske i Velike Britanije s 346 odnosno 299 umrlih na milijun stanovnika. Sjedinjene Države imaju 163 mrtva na milijun stanovnika.

Iran je u nedjelju objavio da je ukupno više od 90.000 potvrđenih slučajeva te najmanje umrlih u jednome danu otkako su u toj zemlji registrirani prvi slučajevi zaraze. Ukupno je u Iranu umrlo 5710 osoba. Svoje prve slučajeve zaraze tamo su objavili u veljači i najviše su pogođena zemlja koronavirusom na Bliskom istoku. Zapad smatra da iranske vlasti nisu transparentne i da objavljuju manji broj zaraženih od stvarnog broja.

U Africi je potvrđeno više od 30.000 slučajeva koronavirusa u 54 države, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Do sada je od Covida-19 u Africi preminulo 1.374 ljudi, stoji u izvješću i dodaje se da je najviše slučajeva zabilježeno u Južnoafričkoj Republici, 4.361, a slijede Egipat, Maroko i Alžir.  

Opuštanje mjera

Izrael je u nedjelju otvorio sve trgovine osim trgovačkih centara.

Saudijska Arabija djelomice je ublažila izolaciju, ali neke zone, među njima i Meka, najsvetije mjesto muslimanskih hodočasnika, ostaju potpuno zatvorene.

U Španjolskoj su djeca, koja su od sredine ožujka bila u strogoj izolaciji, od nedjelje prvi put dobila dopuštenje za izlazak na igrališta. Ali ograničenja su brojna: ne smiju se igrati s drugom djecom niti izaći bez pratnje odrasle osobe ili se udaljiti dalje od kilometra od svoje kuće. 

Zapljena zaštitnih maski

Kina je objavila da je zaplijenila oko 89 milijuna zaštitnih maski koje ne odgovaraju propisima. Time želi demantirati sumnju da su maske namijenjene izvozu loše kvalitete, ocjenjuju na Zapadu. 

U Francuskoj, u pariškoj regiji, policija je zaplijenila rekordnih 140.000 zaštitnih maski koje su bile namijenjene ilegalnoj prodaji.

Nekoliko desetaka zemalja i teritorija obvezuje stanovništvo na nošenje zaštitnih maski u javnosti. Posljednja se u takvoj mjeri pridružila država Lagos u Nigeriji. 

Aplikacija za praćenje koronavirusa

Australska vlada u nedjelju je predstavila kontroverznu aplikaciju za praćenje koronavirusa i obećala ozakoniti zaštitu privatnosti, u vrijeme rasta zabrinutosti za poštivanje privatnog života. 

Slična zabrinutost vlada i u Francuskoj gdje je povjerenstvo zaduženo za poštivanje sloboda na mreži (CNIL) zatražilo 'određena dodatna jamstva' prije nego što na snagu stupi vladina aplikacija za praćenje StopCovid, a to će se dogoditi 11. svibnja kada stupe na snagu ublažene mjere izolacije. 

Stop 'neciviliziranom ponašanju'

Kinske vlasti, koje su na udaru kritika iz svijeta, napose sa Zapada, da nisu na vrijeme suzbile epidemiju, pokrenut će 1. lipnja kampanju protiv 'neciviliziranog' ponašanja radi poboljšanja higijene na javnim mjestima.

Tako će se odsad u kineskoj prijestolnici smatrati nepristojnim ako osoba kihne i pritom ne pokrije nos i usta, ako ne nosi masku u javnosti, a bolesna je te ako se u javnosti 'odijeva neprimjereno' i hoda, primjerice, golog torza. 

U SAD-u se prazne azili za napušene životinje

Mačke, psi, zečevi, indijski praščići i kokice... Azili za napuštene životinje u Sjedinjenim Državama prazne se zahvaljujući epidemiji jer stanovnici zatvoreni u svojim domovima čeznu za društvom.