izvor zaraze

Koronavirus je buknuo na mokrim tržnicama u Kini. Pogledajte kako izgledaju i što se sve na njima prodaje

29.01.2020 u 22:23

Bionic
Reading

Koronavirus koji se širi u Kini i epidemija SARS-a iz 2003. imaju dvije zajedničke stvari - oba pripadaju obitelji koronavirusa i vjerojatno su prešli na ljude na takozvanim mokrim tržnicama. Na takvim tržnicama na nenatkrivenim štandovima, usko stisnutim jedan do drugog, mještani i posjetitelji kupuju svježe meso, ribu te žive, domaće i divlje, životinje

Na takvim štandovima prodaju se, recimo, stotine pilića u kavezima nasuprot kojih su pultovi sa svježim mesom dok psi stoje u blizini i gladno ih gledaju. Prodavači nude oderane zečeve, a na štandovima s morskom hranom reklamiraju se ribe i škampi. Mokre tržnice spajaju ljude te žive i mrtve životinje - pse, kokoši, svinje, zmije, cibetke i mnoge druge. Takvo okuženje, odnosno loše regulirano tržište živih životinjskih vrsta, pomiješano s ilegalnom trgovinom divljim životinjama olakšava virusu mogućnost da skoči sa životinje na čovjeka.

Kineske vlasti su 22. siječnja u Wuhanu - u kojem je započela aktualna epidemija koronavirusa - zabranile trgovinu živim životinjama na mokrim tržnicama. Konkretno mjesto na kojem je možda bio izvor zaraze zove se Veletržnica morskom hranom Huanan i zatvorena je 1. siječnja.

Kako izgledaju kineske mokre tržnice, možete pogledati niže u fotogaleriji i u priloženom videima.

Koronavirusi poput aktualnog iz Wuhana i SARS-a (hrv. teški akutni respiratorni sindrom) su zoonotske bolesti, što znači da se šire sa životinja na ljude.

U slučaju SARS-a izvorni domaćini bolesti bili su šišmiši koji su zarazili druge životinje, a koje su potom prenijele virus na ljude.

Izvješća pokazuju da su prije zatvaranja tržnice Huanan prodavači na njoj prodavali prerađeno meso i žive životinje, uključujući kokoši, magarce, ovce, svinje, lisice, jazavce, bambusove štakore, ježeve i zmije.

  • +14
Kineske mokre tržnice Izvor: Ropi / Zuma Press / Profimedia / Autor: Antonio Pisacreta

Mokre tržnice poput Huanana uobičajene su u Kini. Nazivaju ih 'mokrim' jer prodavači često kolju životinje pred kupcima.

'To znači svakodnevno deranje mrtvih životinja pred kupcima i kao rezultat toga imamo aerosolizacije svih vrsta', kazala je za Business Insider Emily Langdon, specijalistica za infektivne bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Chicagu.

U međuvremenu su kineski znanstvenici otkrili da prvi prijavljeni slučaj koronavirusa u Wuhanu iz prosinca prošle godine nije povezan s mokrim tržištem, navodi Sciencemag.org, a citirao je izvještaj objavljen u medicinskom časopisu The Lancet.

Štoviše, 13 od 41 slučaja koronavirusa nije imalo veze s mokrom tržnicom Huanan, naveli su istraživači. No potrebno je više istraživanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo početno mjesto izbijanja zaraze, a do tada ona ostaje mjesto koje je bilo glavni rasadnik zaraze.

Mokra tržnica u Wuhanu Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Između 2002. i 2003. SARS je ubio 774 osobe u 29 zemalja, a proširio se s mokrih tržnica u provinciji Guangdong. Na ljude je prešao sa sisavaca sličnih lasici koji se zovu cibetke. Ali one nisu bile izvorni domaćini bolesti. Istraživači su zaključili da je SARS potekao iz populacije šišmiša iz kineske provincije Yunnan.

'Koronavirusi poput SARS-a cirkuliraju među šišmišima i povremeno dolaze među ljudsku populaciju', izjavio je za Business Insider Vincent Munster, virolog iz Rocky Mountain Laboratoriesa.

Ali prema grupi znanstvenika koji uređuju Journal of Medical Virology (Časopis za medicinsku virologiju), krivac bi u ovom slučaju mogla biti kineska kobra. Znanstvenici u Kini otkrili su genetski kod koronavirusa iz Wuhana. Kada su ga istraživači usporedili s drugim koronavirusima, otkrili su da je najsličniji s dva uzorka koronavirusa šišmiša iz Kine. No daljnja analiza pokazala je da genetski građevni blokovi koronavirusa iz Wuhana više sliče onome zmija.

Mokra tržnica u Wuhanu Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube