U MREŽI PRVOG

Korona umrtvila event industriju sa 16 tisuća ljudi: 'Vlada je potpuno zapostavila ovaj sektor'

10.03.2021 u 08:20

Bionic
Reading

"Event industrija u potpunosti stoji već više od godinu dana i u ovom trenutku je izuzetno zapostavljena od strane Vlade i nadležnih tijela", rekao je Berislav Marszalek iz Udruge Glas poduzetnika i zajedno s Borisom Žgombom raspravlja o budućnosti turizma nakon covida za HTV-ovu emisiju U mreži prvog.

- Radi se o 1,5 milijardi jamstava gdje putem europskih fondova kojima država, odnosno njezina dva regulatorna tijela HBOR i HAMAG-BICRO, jamče povrat kredita poduzetnicima u turizmu, rekao je Boris Žgomba, predsjednik udruženja putničkih agencija Hrvatske gospodarske komore, za emisiju U mreži Prvog HRT-a.

- Korona je devastirala financijsku stabilnost i likvidnost turističkog sektora, u razgovoru s poslovnim bankama bilo je otežano kreditiranje i dotok bilo kakvog financijskog kapitala, i bilo je potrebno da se država uključi na neki način, dodao je. Žgomba kaže kako je veliki dio sektora u zadnjih godinu i pol dana svojim vlastitim rezervama uspio pokrivati financijsku likvidnost, međutim problem je što se ne nadzire brzi povrat turističkih financijskih tokova.

- Takvi krediti otvaraju mogućnost da turistički sektor dočeka na nogama trenutak kad gosti dođu što je izuzetno bitno, kaže Žgomba.

- Event industrija, po našim procjenama, zapošljava 15 do 17 tisuća ljudi u Hrvatskoj. Prema procjenama Unisona, oko 22 milijarde kuna je u segmentu kulturnih i kreativnih industrija, objasnio je Berislav Marszalek iz Udruge Glas poduzetnika. Dodao je kako je to sektor koji u potpunosti stoji već više od godinu dana i u ovom trenutku je izuzetno zapostavljen od strane Vlade i nadležnih tijela.

- Event industrija je s koncertima, festivalima, ali i kongresima, konferencijama i raznim drugim događanjima jedan od glavnih pokretača hrvatskog turizma, ističe Marszalek. Berislav Marszalek kaže kako je najgori dio trenutno izuzetno loša komunikacija i dijalog sa Stožerom, gdje u biti ne postoji nikakva ideja, program ili okvir što se može očekivati od ove turističke sezone.

- Pandemija je nepredvidiva, ali moramo imati neke informacije jer se događanja ne mogu planirati dva tjedna unaprijed. Krajnji je čas da sad pokušamo napraviti neka događanja do srednje veličine ovog ljeta, kazao je. Marszalek dodaje da što se tiče financijskih potpora da se također ništa ne događa, da sektor event događanja nije dobio potporu za nadoknadu fiksnih troškova, o kojoj se tek sada počelo razgovarati. Nadaju se da će se mjere za očuvanje radnih mjesta produžiti sve dok se eventi neće moći održavati u punom kapacitetu.

- Izvjesno je da ćemo se do početka lipnja boriti s pandemijom. Nemojmo zaboraviti da to nije samo problem u Hrvatskoj, možda nam je još veći problem procijepljenost u zemljama odakle gosti dolaze, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija.