IRAK U PLAMENU

Koriste li islamisti hrvatsko oružje za svoje pokolje?

16.06.2014 u 14:37

Bionic
Reading

Bloger Elliot Higgins, pozivajući se na fotografija s islamističkog Twittera Alanbar_news, objavio je kako se i borci ISIL-a, a koji u posljednje vrijeme provodi smaknuća u Iraku, došli u posjed oružja hrvatske proizvodnje koje je prošvercano iz Saudijske Arabije

Elliot Higgins na svom popularnom blogu Brown Moses piše kako islamski borci u Iraku, za mnoge sunitski teroristi, koriste u borbama M79 Osa, bacač raketa koji je Hrvatska prodala Saudijskoj Arabiji. Higgins se poziva na fotografije objavljene na Twitter računu Alanbar_news, kojim se koriste Al Kaidini teroristi povezani u borbi za ISIL, na kojima se jasno vidi oružje kojim se islamisti koriste u svojim akcijama.

Borci ISIL-a (Islamske države Iraka i Levanta) u osvajanju iračkih gradova i u svojem sadašnjem pohodu na Bagdad upotrebljavaju i hrvatsko naoružanje koje je tijekom 2012. i 2013. iz hrvatskih vojnih skladišta prebačeno pobunjenicima u Siriju, spekulira se na blogu. Internet je inače prepun fotografija pripadnika ISIL-a koji poziraju s bacačem granata RBG-6 i granatama iz raketnog bacača M79 Osa, kojima napadaju ciljeve u Iraku.

'Vrlo vjerojatnim se čini da je to oružje isto ono koje je kupila Saudijska Arabija od Hrvatske, koja je prokrijumčarena zatim preko Jordana. Unatoč najboljim namjerama svih koji su uključeni u kupoprodaju oružja, to oružje se sada koristi za napad na snage iračke vlade. Ovo je jasan pokazatelj da se mora oštrije kontrolirati tko kupuje oružje', napisao je Higgins.

Militantna skupina Ahrar al-Sham, jedna od najpoznatijih i najsnažnijih radikalnih islamističkih skupina među sirijskim pobunjenicima, objavila je video u kojem njezini pripadnici koriste oružje iz hrvatskih vojnih skladišta.

338221,336839,338463,338398