savjeti

Korisnici e-cigareta trebaju koristiti legalne i provjerene proizvode

30.08.2019 u 11:42

Bionic
Reading

Udruga korisnika osobnih isparivača pozvala je u petak korisnike e-cigareta u Hrvatskoj da koriste standardizirane proizvode, a e-tekućine i drugu opremu nabavljaju na službenim prodajnim mjestima uz provjeru deklaracija, jer jedino tako mogu biti sigurni da koriste sigurne i zdravstveno ispravne proizvode

Udruga je to priopćila reagirajući na povećani interes javnosti za slučajeve iznenadnih oboljenja, pa i smrtnog slučaja u SAD-u, koji se povezuju sa zloporabom e-cigareta, odnosno njihovom upotrebom izvan propisanih standarda.

E-cigarete i e-tekućine moraju u Hrvatskoj imati dozvole regulatornih tijela, a pod kontrolom su sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, navodi udruga poručujući da korisnici e-cigareta nemaju razloga za zabrinutost ako koriste legalne standardizirane proizvode.

Popis svih provjerenih proizvoda i e-tekućina zainteresirani mogu pronaći na stranicama sanitarne inspekcije: https://zdravlje.gov.hr/popis-e-cigareta-i-spremnika-za-ponovno-punjenje-prijavljenih-ministarstvu-zdravstva-kroz-eu-ceg-zajednicko-mjesto-elektronickog-ulaza-eu-a/3047

Hrvatska ima jednu od najstrožih regulacija proizvoda nove generacije, u koje spadaju i e-cigarete, strožu od zahtjeva EU Direktive o duhanskim proizvodima, kažu u toj neprofitnoj udruzi.

'Korisnici e-cigareta u Hrvatskoj nemaju razloga za zabrinutost. U Hrvatskoj imamo oko 200.000 korisnika e-cigareta i strogo regulirano tržište e-cigareta i e-tekućina. Preporučujemo korisnicima da ne rade sami preinake na uređajima, kao i da ne rade sami svoje tekućine jer na taj način nema potrebne kontrole tehničke i zdravstvene ispravnosti', izjavio je predsjednik udruge Filip Tokić.

Kaže kako sva istraživanja govore da su e-cigarete znatno manje štetan proizvod od cigareta zbog čega ih brojni stručnjaci diljem svijeta preporučuju kao manje štetnu alternativu onima koji ne mogu prestati pušiti.

U e-cigaretama prilikom upotrebe nema procesa izgaranja, a u tom procesu nastaje najveći dio štetnih tvari povezanih s pušenjem. Dostupna istraživanja pokazuju da proizvodi nove generacije emitiraju između 90 i 95 posto štetnih tvari manje nego cigarete.