PREDSJEDNIK SUDAČKE UDRUGE

Kontrec o uhićenjima sudaca: Bojim se da je to težak udarac sudstvu; osjećam se dvojako

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 12.06.2021 12:28
  • Objavljeno 12.06.2021 u 12:28
Damir Kontrec

Damir Kontrec

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, u 'Interjuu tjedna' Hrvatskog radja komentirao je aferu USB i kazao da istina, kakva god bila, treba izaći na vidjelo. Ako su kaznena djela počinjena, treba ih najstrože sankcionirati, rekao je

Uhićenje trojice osječkih sudaca dodatno potkopava preostalo povjerenje u hrvatsko pravosuđe. Radi li se o bombi koja bi mogla bitno promijeniti sudstvo ili samo o epizodi koja će biti ubrzo zaboravljena zbog neke nove afere? Je li Zdravko Mamić reformator pravosuđa? Mogu li izmjene Zakona o sigurnosti, kojim bi se suce provjeravalo svakih pet godina, a po potrebi i češće, eliminirati korupciju i spriječiti buduće zlouporabe?

'Bojim se da je to težak udarac sudstvu, jer uhićenje tri suca, a i daljnji postupak gdje su dva zadržana u pritvoru, a jedan pušten, dovodi u pitanje puno toga', kazao je Damir Kontrec za Hrvatski radio, poručujući da Udruga hrvatskih sudaca traži da nadležna tijela što prije utvrde istinu i ako se utvrdi da je bilo tko iz reda sudaca počinio bilo što mu se stavlja na teret, da se to hitno procesuira i najstrože sankcionira.

'Osjećam se dvojako, jer smo imali 30 godina od osnutka Udruge sudaca, a s druge strane se osjećam jadno i bijedno jer ovo je udarac svim sudcima', podijelio je Kontrec.

'Ipak su ovo pojedinačni slučajevi i nije dobro da se na bazi njih stigmatizira ostalih 1700 sudaca koji svoj posao obavljaju korektno, pošteno i savjesno', kaže.

  • +5
  • +2

Uhićenje suca Zvonka Vekića

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Na izjavu da se ne zna je li 1700 sudaca pošteno i korektno, jer troje sudaca pod istragom nije otkrio sustav, nego Zdravko Mamić, Kontrec je odvratio primjerom da su ranije ove godine otkrivene dvije medicinske sestre koje su pljačkale pacijente, i pitao znači li to da su sve medicinske sestre takve.

'Ako netko zna nekoga tko je korumpiran, neka ga prijavi, a Državno odvjetništvo neka to procesuira', zaključio je.

Dodao je da viđenje sudaca kao nekakve nedodirljive kaste koja ne odgovara za ništa pogrešno te naveo da je u zadnjih 10 godina pokrenuto mnogo stegovnih postupaka pa i uvjetnih razrješenja te razrješenja dužnosti.

'Ove tvrdnje o zatvorenosti, nedodirljivosti i neodgovornosti se meni čine netočne', izjavio je Damir Kontrec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!